Συναγερμός έχει σημάνει για τη διασπορά του κορωνοϊού στα παιδιά. Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους γονείς να τα εμβολιάσουν καθώς πλέον ένα στα 3 νοσεί.

Μάλιστα, με δεδομένη την στροφή της μετάλλαξης Δέλτα, στις μικρότερες ηλικίες, ανησυχούν ότι τα ανεμβολίαστα θα περάσουν την πόρτα του νοσοκομείου.

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, ανέφερε ότι «για τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουμε ακόμη αδειοδότηση για εμβολιασμό. Το περιμένουμε τέλος του χρόνου».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο στα παιδιά, ο κ. Γραβάνης αποκρίθηκε πως «αν δούμε τους επόμενους μήνες ότι το πρόβλημα του εμβολιασμού δεν προχωράει όπως ξεκίνησε, θα πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί πώς θα προχωρήσει».

«Για τα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 12 ετών που έχουμε σαφή στοιχεία ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο και προστατεύει, νομίζω πως θα πρέπει η Πολιτεία ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν Οκτώβριο – Νοέμβριο να σκεφτεί σοβαρά» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως υποχρεωτικός πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός πρώτα από όλα, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες. Ποιους; «Εκπαιδευτικούς, οδηγούς ταξί, οδηγούς λεωφορείων, οδηγούς τρένων», εκφράζοντας πως τα παιδιά να είναι τελευταία στην υποχρεωτικότητα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

«Αδικαιολόγητη η σύγχυση για την τρίτη δόση»

Τέλος, ο καθηγητής έκανε ειδική μνεία στην τρίτη δόση λέγοντας πως «υπάρχει μια σύγχυση αδικαιολόγητη. Γιατί έχουμε δεδομένα από Ισραήλ, Βρετανία και Αμερική».

«Ξεκινάμε με ανοσοκατεσταλμένους. Έχουμε τους υπερήλικες που κι αυτοί δεν απαντούν όπως πρέπει. Είναι και οι υγειονομικοί που πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Οι υπόλοιποι περιμένουν», κατέληξε.