Το πιπίλισμα του δαχτύλου και συγκεκριμένα του αντίχειρα είναι κάτι το εξαιρετικά συνηθισμένο και φυσιολογικό στα μωρά και τα νήπια, αφού τα βοηθά να ηρεμήσουν όταν πεινάνε, είναι εκνευρισμένα ή νυστάζουν. Τα περισσότερα παιδιά αφήνουν πίσω τους αυτή τη συνήθεια στην ηλικία των 3-6 ετών, έτσι αν το παιδί σας δεν έχει αρχίσει να βγάζει δόντια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Από την άλλη, αν το παιδί συνεχίζει να πιπιλάει το δάχτυλό του ενώ έχει βγάλει τα μόνιμα δόντια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει οδοντικά προβλήματα, αφού τα δόντια του ενδεχομένως δεν θα μπορούν να ευθυγραμμιστούν σωστά ή μπορεί να ωθούνται προς τα έξω. Τα οδοντικά προβλήματα μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν δυσκολίες στην ομιλία και συγκεκριμένα να έχουν επιπτώσεις στην άρθρωση ορισμένων γραμμάτων. Φυσικά, όταν το παιδί πιπιλάει το δάχτυλό του, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρει μικρόβια στο στόμα του, ανεξαρτήτως της ηλικίας στην οποία βρίσκεται.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του;

Παρακολουθήστε το

Προσέξτε πότε το παιδί έχει την τάση να πιπιλάει το δάχτυλό του. Εάν συμβαίνει όταν είναι κουρασμένο, δοκιμάστε να το βάζετε νωρίτερα για ύπνο. Αν πιπιλάει το δάχτυλό του ενώ βλέπει τηλεόραση, δώστε του ένα παιχνίδι που θα κρατήσει τα χεράκια του απασχολημένα.

Μην το τιμωρείτε

Το να τιμωρείτε ή να γκρινιάζετε στο παιδί προκειμένου να σταματήσει δεν πρόκειται να βοηθήσει. Η προσπάθεια να το περιορίσετε τοποθετώντας έναν ελαστικό επίδεσμο στον αντίχειρά του ή κάποια άλλη μέθοδος θα φανεί σαν άδικη τιμωρία, ειδικά αφού το παιδί επιδίδεται στη συνήθεια αυτή για να βρει άνεση και ασφάλεια.

Εξηγήστε του γιατί πρέπει να σταματήσει

Όταν λέτε ένα ξερό «μη» στο παιδί, δεν του δίνετε τη δυνατότητα να καταλάβει γιατί αυτό που κάνει είναι λάθος. Εξηγήστε του, λοιπόν, με ηρεμία ότι αυτή η συνήθεια κάνει κακό στα δόντια του και μεταφέρει μικρόβια στο στόμα του. Μιας και πρόκειται για μια πρακτική που το βοηθά να χαλαρώνει, είναι σημαντικό να καταλάβει τον λόγο που πρέπει να τη σταματήσει.

Θυμίστε του να μην το κάνει

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συμπεριφορά που κάνει το παιδί ασυνείδητα, επομένως καλό είναι κάθε φορά που το βλέπετε να το κάνει, να του θυμίζετε ότι είχατε συμφωνήσει να το σταματήσει. Προκειμένου να βοηθήσετε ουσιαστικά το παιδί δεν χρειάζονται φωνές και εκνευρισμός, αλλά υπομονή και επιμονή.

Προσφέρετε μια εναλλακτική λύση

Σκεφτείτε να δώσετε στο παιδί άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα το κάνουν να αισθανθεί άνετα, όπως μια απαλή κουβέρτα ή ένα παιχνίδι νανουρίσματος.

Μιλήστε στην παιδοδοντίατρο

Μπορεί το παιδί να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία σε όσα του έχετε πει για στραβά δόντια, αλλά η γνώμη και το κύρος της γιατρού με τη λευκή ποδιά, μπορεί να λειτουργήσει. Την επόμενη φορά που θα κλείσετε ραντεβού, ζητήστε από την παιδοδοντίατρο να εξηγήσει στο παιδί  γιατί πρέπει να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του και έπειτα φροντίστε να του θυμίζετε όσα του είπε («θυμάσαι που το είπε και η γιατρός;» )