Τι βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τι διαβάζουν; Το να είστε ενεργοί αναγνώστες είναι το «κλειδί» για αποτελεσματικό διάβασμα. Αυτό σημαίνει εστίαση στο κείμενο, ερωτήσεις και νοητές σημειώσεις. Μπορείτε να εργαστείτε σε αυτές τις δεξιότητες με το παιδί σας στο σπίτι.

Πώς θα κατανοήσουν τα παιδιά όσα διαβάζουν;

Μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Δημιουργήστε συνδέσεις

Όταν τα παιδιά συνδέουν ό, τι γνωρίζουν ήδη με αυτό που διαβάζουν, τα βοηθά να συγκεντρωθούν. Δείξτε στο παιδί σας πώς να δημιουργεί συνδέσεις όταν διαβάζετε δυνατά. Εάν ένα βιβλίο αναφέρει μέρη που έχετε πάει με το παιδί σας, μιλήστε για αυτές τις αναμνήσεις.

Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να το δοκιμάσει, δημιουργώντας τις δικές του συνδέσεις, που θα το βοηθήσουν να συγκρατήσει τα νέα δεδομένα.

Κάντε ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναζητήσουν ενδείξεις στο κείμενο. Όταν διαβάζετε μαζί, κάντε ερωτήσεις για να πυροδοτήσετε την περιέργεια του παιδιού σας. Ρωτήστε πράγματα όπως:

-«Τι νομίζεις ότι θα συμβεί;».

-«Πώς αισθάνεται αυτός ο χαρακτήρας;».

Προτείνετέ του να αναζητά ενδείξεις

Όταν συνδυάζετε αυτό που γνωρίζετε ήδη με στοιχεία από μια ιστορία, μπορείτε να κάνετε εικασίες ή προβλέψεις. Αυτά είναι συμπεράσματα. Και η κατασκευή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανάπτυξη της αναγνωστικής κατανόησης.

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να βγάζει λογικά συμπεράσματα, βάσει των δεδομένων που διαβάζει. Εάν ένας χαρακτήρας φοράει ρούχα γυμναστικής και ιδρώνει, ρωτήστε το παιδί σας τι μπορεί να έκανε ο χαρακτήρας λίγο πριν.