Ένας πυρετός σημαίνει πάντα ότι το παιδί μας είναι σοβαρά άρρωστο;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα βακτήρια και οι ιοί προκαλούν πυρετό. Όμως, στην πραγματικότητα ο πυρετός προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας που καταπολεμά τα μικρόβια.

Στα μικρόβια δεν αρέσουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα μας θα στέλνει ορμόνες που αυξάνουν τη θερμότητα κάθε φορά που καταπολεμά μια μόλυνση.

5 συνηθισμένοι μύθοι για τον παιδικό πυρετό

Ο πυρετός συχνά τρομοκρατεί τους γονείς. Όμως, ενώ δεν είναι ευχάριστος, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κι επικίνδυνος.

Ακολουθούν πέντε μύθοι – και αλήθειες – για τον παιδικό πυρετό:

Μύθος #1: Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια

Αλήθεια: Μια υψηλή θερμοκρασία μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή ασθένεια σε εφήβους και ενήλικες, αλλά όχι πάντα σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Αυτό συμβαίνει διότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού δεν είναι τόσο καλά ρυθμισμένο, ώστε να μπορεί να προσβάλλει κάθε μικρόβιο πλήρως. Έτσι, ακόμη κι ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να ανεβάσει 39 πυρετό σε ένα παιδί, ενώ σε έναν ενήλικα όχι. Πιο σημαντικό είναι το πώς αντιδρά το παιδί σας: Βεβαιωθείτε ότι πίνει υγρά, ότι είναι κάπως δραστήριο κι ότι αισθάνεται καλύτερα μετά τη λήψη των κατάλληλων αντιπυρετικών φαρμάκων.

Μύθος #2: Η θερμοκρασία από το ορθό είναι η πιο ακριβής

Αλήθεια: Η λήψη θερμοκρασίας από το ορθό δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις. Αλλά στα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι τόσο σημαντική, όσο τους πρώτους 6 μήνες. Από την άλλη, η μασχαλιαία θερμοκρασία, είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία και σχεδόν εξίσου ακριβής. Το ίδιο και η θερμομέτρηση από το στόμα, αν και τα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να κρατήσουν το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα τους μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Μύθος #3: Τα θερμόμετρα αυτιών και μετώπου δεν είναι εξίσου ακριβή με τα ψηφιακά

Αλήθεια: Τα θερμόμετρα αυτιού και μετώπου δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα ψηφιακά θερμόμετρα πολλαπλής χρήσης. Οι ενδείξεις τους μπορεί να αλλοιωθούν από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Αντίθετα, τα ψηφιακά θερμόμετρα πολλαπλής χρήσης είναι φθηνά, γρήγορα κι εύκολα στη χρήση. Όσο για τα θερμόμετρα πιπίλας και τις λωρίδες του μετώπου, καλύτερα να είστε επιφυλακτικοί με τις ενδείξεις τους.

Μύθος #4: Η μόνη κανονική θερμοκρασία είναι 37° C

Αλήθεια: Τα δέκατα δεν είναι πυρετός. Μια ένδειξη 37° C από το στόμα θεωρείται κανονική θερμοκρασία. Η θερμοκρασία της μασχάλης μπορεί να είναι περίπου έναν βαθμό χαμηλότερη, ενώ του ορθού μπορεί να είναι περίπου έναν βαθμό υψηλότερη. Όμως, ενώ η θερμοκρασία του ορθού παραμένει η πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μασχαλιαίες και οι στοματικές θερμοκρασίες μπορεί να μας δώσουν λάθος εικόνα. Με άλλα λόγια, μια στοματική θερμοκρασία 37,7° C λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να είναι φυσιολογική., ενώ μια μασχαλιαία θερμοκρασία 37,2° C το πρωί μπορεί να είναι η αρχή του πυρετού. Ενώ οτιδήποτε πάνω από 38° C θεωρείται πυρετός.

Μύθος #5: Ο υψηλός πυρετός προκαλεί επιληπτικές κρίσεις

Αλήθεια: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αυτή πεποίθηση, ένας υψηλός πυρετός δεν θα προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Οι πυρετικοί σπασμοί δεν προκαλούνται από υψηλό πυρετό, αλλά από ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας (ακόμη κι αν αυξάνεται απλώς από 37 σε 38° C). Έτσι, ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν εμπύρετους σπασμούς πριν καν καταλάβετε ότι έχουν πυρετό, δεν χρειάζεται να επιχειρήσετε να τον ρίξετε εκ των προτέρων για να προλάβετε τυχόν επιληπτικές κρίσεις.