Το να κοιμούνται και τα δύο σας μωράκια ταυτόχρονα ήταν πολύ φοβερό όσο κράτησε, έτσι δεν είναι; Όπως στο μέλλον πιθανότατα θα κληθείτε να διαχειριστείτε δύο διαφορετικά καθημερινά προγράμματα παιδιών, έτσι και τώρα θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για δύο μοναδικούς μικρούς ανθρώπους με το δικό τους, ξεχωριστό σύνολο αναγκών.

Το ένα μωράκι, για παράδειγμα, μπορεί ακόμη να χρειάζεται αυτόν τον επιπλέον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το άλλο μπορεί να είναι απόλυτα ικανό να περάσει το απόγευμα χωρίς ύπνο. Επομένως, μην τα πιέζετε: Αφήστε εκείνο που εξακολουθεί να χρειάζεται τον ύπνο να έχει την ξεκούρασή του, αλλά αφήστε το άλλο να περάσει λίγο ήρεμο χρόνο, είτε κοιτάζοντας τις εικόνες στο βιβλίο του, είτε παίζοντας είτε κάνοντας κάτι μαζί σας. Ακριβώς επειδή δεν κοιμάται, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την ευκαιρία να «επαναφορτιστεί».

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του κατά πόσο κάθε παιδί χρειάζεται αυτόν τον επιπλέον χρόνο ύπνου, έχετε κατά νου ότι αν γκρινιάζει ή έχει κακή διάθεση τις μεσημεριανές ώρες, ενδέχεται να χρειάζεται έξτρα ύπνο.

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα μωρά

0 έως 4 μηνών

Τον πρώτο μήνα, μπορεί να κοιμούνται έως και 20 ώρες καθημερινά και να ξυπνάνε μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα ώστε να φάνε. Τους επόμενους δύο μήνες, θα χρειάζονται περίπου 15-18 ώρες ύπνου καθημερινά – δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα και 7 κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρισμένες σε τρεις υπνάκους.

4 έως 6 μηνών

Τώρα χρειάζονται λίγο λιγότερο ύπνο, δηλαδή περίπου 15 ώρες καθημερινά. Αυξήστε το νυχτερινό ύπνο σε 11-12 ώρες και μειώστε τους υπνάκους σε 3-4 ώρες συνολικά, χωρισμένες σε τρεις υπνάκους.

6 έως 12 μηνών

Χρειάζονται περίπου 14,5 ώρες ύπνου καθημερινά, εκ των οποίων οι περίπου 11-12 κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άλλες δύο έως τρεισήμισι ώρες θα προκύψουν κατά τη διάρκεια δύο υπνάκων.

12 έως 18 μηνών

Μέχρι τώρα, θα κοιμούνται περίπου 14 ώρες την ημέρα: 11 έως 12 ώρες τη νύχτα και μιάμιση έως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλά μωρά αλλάζουν από τους δύο υπνάκους στον ένα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

18 έως 36 μηνών

Ο νυχτερινός ύπνος τους παραμένει στις 11 έως 12 ώρες. Τα περισσότερα παιδάκια αυτής της ηλικίας παίρνουν έναν υπνάκο για περίπου μιάμιση έως τρεις ώρες.

 

*Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι σας απασχολεί σχετικά με τον ύπνο ή την ανάπτυξη των μωρών σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό τους