Οταν θέλετε να αδυνατίσετε, θα παρατηρήσετε ότι κυκλοφορούν αμέτρητες απόψεις και συμβουλές σχετικά με το πώς θα πετύχετε ευκολότερα την πολυπόθητη απώλεια βάρους. Και μία από τις πιο κλασικές συμβουλές είναι να τρώτε μόνο όταν έχετε φτάσει στο σημείο να πεινάτε έντονα, προκειμένου να «γλιτώσετε» θερμίδες και να χάσετε βάρος γρήγορα.

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά μπορεί και να δυσκολέψει σημαντικά την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε.

Όπως και όταν επισκέπτεστε το σουπερμάρκετ πεινασμένοι, έτσι και γενικά, η πείνα σας σάς σπρώχνει σε λάθος διατροφικές επιλογές. Σκεφτείτε ότι όταν έχετε να φάτε ώρες και νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει, είναι λιγότερο πιθανό να περιοριστείτε σε λίγο στήθος κοτόπουλο με σαλάτα και περισσότερο πιθανό να παραγγείλετε σουβλάκια.

Παράλληλα, όταν παραλείπετε γεύματα, θα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, θα αισθάνεστε εκνευρισμό και εξάντληση και ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολίες ύπνου. Επιπλέον, αν έχετε να φάτε πολλές ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για την προπόνησή σας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των θερμίδων που καίτε.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να αδυνατίσετε με ευκολία;

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα μικρά, συχνά γεύματα μπορεί να διευκολύνουν την απώλεια βάρους. Όταν έχετε μικρά, συχνά γεύματα είστε σε θέση να αποφύγετε την υπερφαγία στα επόμενα γεύματά σας και κατ’ επέκταση να αδυνατίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Γιατί να προτιμήσετε τα μικρά και συχνά γεύματα

  • Κρατούν ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σας
  • Περιορίζουν την πείνα
  • Αποτρέπουν την υπερφαγία
  • Σας τροφοδοτούν με σταθερή ενέργεια
  • Ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις σας
  • Αποτρέπουν τη δυσπεψία

Να θυμάστε ότι…

Η ποιότητα της διατροφής σας – όχι μόνο η συχνότητα κατανάλωσης – είναι επίσης σημαντική. Όπως καταλαβαίνετε, αν τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα τροφές πλούσιες σε θερμίδες, είναι αρκετά πιθανό να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, όχι να μειώνεται. Εστιάστε λοιπόν στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. τρόφιμα ολικής άλεσης), άπαχων πρωτεϊνών (π.χ. στήθος κοτόπουλο) και φυτικών ινών (π.χ. φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια).