Έχει νόημα να διαβάζετε βιβλία στο νεογέννητο μωρό σας; Κι όμως, έχει! Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, ακόμα και πριν το πρώτο του «αγκού», το μωράκι σας ευνοείται πολύ σημαντικά από την επαφή του με την ανάγνωση. Μεταξύ άλλων, ήδη πριν αρχίσει να καταλαβαίνει το περιεχόμενο των βιβλίων, το διάβασμα επιταχύνει τη νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη και ενθαρρύνει τη σύνδεσή του μαζί σας.

Γλωσσική ανάπτυξη

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν διαβάζουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, επηρεάζονται περιοχές του εγκεφάλου τους που σχετίζονται άμεσα με τη γλωσσική ανάπτυξη. Όταν πλέον αρχίσει να μιλάει, τα παιδικά βιβλία μας βοηθούν να του απευθύνουμε λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, διευρύνοντας το λεξιλόγιό του.

Συναισθηματική ευφυΐα

Ένα βιβλίο την ώρα που βάζουμε το παιδί για ύπνο μπορεί να κάνει ακόμη πιο μαγική τη σχέση μας μαζί του, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να καθίσουμε ήρεμοι και αγκαλιασμένοι και να εντείνουμε τη σύνδεση. Ταυτόχρονα, όταν ακούει ένα παραμύθι, το παιδί μαθαίνει να βλέπει την ιστορία από την σκοπιά του πρωταγωνιστή, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από έναν άλλο τόπο ή πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσει πολύτιμη ενσυναίσθηση.

Οξυμένη φαντασία

Η ανάγνωση σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού πρέπει πρώτα από όλα να είναι διασκεδαστική. Εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα, το βιβλίο του προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες, πράγμα πολύ σημαντικό για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο οθόνες.

Αριστούχοι από κούνια

Αν το μικρό σας μάθει από μωρό ότι τα βιβλία αποτελούν πηγή απόλαυσης, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την αγάπη του για αυτά όταν μεγαλώσει. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι που διαβάζουν, όπως ισχυρότερο μυαλό και προστασία από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, αυτό θα το βοηθήσει και με την πρόοδό του στο σχολείο. Ακόμη και η ίδια η γνώση ότι διαβάζουμε μια σελίδα από τα αριστερά προς τα δεξιά, θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με το μοναχικό διάβασμα. Παράλληλα, θα αναπτύξει από πολύ νωρίς την ικανότητα να συγκεντρώνεται στις σελίδες, πράγμα που δυσκολεύει πολλά πρωτάκια που έχουν συνηθίσει στις γρήγορες εναλλαγές των εικόνων στην τηλεόραση.

Μικροί ερευνητές

Τα βιβλία φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με μια σειρά από ερεθίσματα που δεν θα συναντήσουν στην καθημερινότητά τους και το γεγονός αυτό τους οξύνει την περιέργεια απέναντι στον κόσμο και τα ωθεί σε νέα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο για τους αστερισμούς μπορεί να του γεννήσει ένα πάθος για το διάστημα που να οδηγήσει σε πολύ περισσότερο διάβασμα – ή ακόμη και σε έναν μελλοντικό αστροφυσικό!