Αυξάνονται τα ποσοστά ανεμβολίαστων εγκύων που νοσηλεύονται με COVID-19 το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 «σαρώνει» τις ΗΠΑ (και όχι μόνο). Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics and Gynecology».

Διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι

Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκαν 1.515 περιπτώσεις εγκύων που διαγνώστηκαν με COVID-19 στο Ντάλας από τον Μάιο του 2020 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2021. Οπως προέκυψε, το ποσοστό των εγκύων με νέο κορωνοϊό που χρειάστηκαν νοσηλεία έφθασε στο 10%-15% στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου – το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, προτού δηλαδή εμφανιστεί το στέλεχος Δέλτα.

Κύρια «θύματα» οι ανεμβολίαστες έγκυοι

«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως ανεμβολίαστες γυναίκες» ανέφερε η δρ Εμιλι Αντικάρι, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης.

Αύξηση ελέω του στελέχους Δέλτα

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι ο αριθμός των εγκύων με COVID-19 καθώς και οι σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ των εγκύων αυξήθηκε με την κυριαρχία του στελέχους Δέλτα.

Από το σύνολο των εγκύων που μελετήθηκαν 82 εμφάνισαν σοβαρή ή και πολύ σοβαρή νόσο – 10 εξ αυτών χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ενώ κατεγράφησαν και δύο θάνατοι. Το ποσοστό περιπτώσεων σοβαρής νόσησης ήταν της τάξεως του 5% επί του συνόλου των εγκύων με COVID-19 που συμμετείχαν στη μελέτη έως και τις αρχές του 2021 – μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο ως και τα μέσα Μαρτίου δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής νόσου.

Ωστόσο η εμφάνιση του στελέχους Δέλτα συνέπεσε με ένα νέο κύμα νοσηλειών εγκύων το οποίο κορυφώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η γενετική αλληλούχηση των ιικών γονιδιωμάτων από δείγματα κρουσμάτων που διεξήχθη εκείνη την περίοδο από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern έδειξε ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα δείγματα αφορούσαν το συγκεκριμένο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Η συντριπτική πλειονότητα ανεμβολίαστες

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από το σύνολο των 82 εγκύων με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν από τον Μάιο του 2020 ως τον περασμένο μήνα, όλες πλην μιας ήταν ανεμβολίαστες.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εξαιτίας της νόσου

Η δρ Αντικάρι επεσήμανε ότι ορισμένες έγκυοι φοβούνται πως ο εμβολιασμός μπορεί να μην είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά, όπως είπε, τα ερευνητικά στοιχεία έχουν πλέον δείξει πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και στην εγκυμοσύνη. Προσέθεσε ότι οι έγκυοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών εξαιτίας της COVID-19.

Εμβολιασμός το συντομότερο δυνατόν

Για τον λόγο αυτό κάλεσε όλες τις εγκύους αλλά και τις θηλάζουσες μητέρες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. «Αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό και μολυνθούν αντιμετωπίζουν πιο αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εξαιτίας του στελέχους Δέλτα. Για αυτό και όλες οι έγκυοι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν» κατέληξε η ειδικός.