Επίθεση με βιτριόλι – «Μια κουταλιά από αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει»

Συγκλονίζει η γιατρός της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που όπως επισημαίνει «μια κουταλιά από αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει»...
5 Οκτωβρίου 2021 | 11:25

Η κατάσταση της Ιωάννας ξεπερνά τη βιβλιογραφία, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου η γιατρός Μαρία Καλοφωνου η οποία παρέλαβε στο Θριάσιο νοσοκομείο την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη μέρα από την επίθεση με το βιτριόλι. Η γιατρός περιέγραψε βήμα βήμα τα εννέα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθη η Ιωάννα, στη δύναμη με τη οποία αντιμετώπισε από τη πρώτη στιγμή την επίθεση χαρακτηρίζοντας σωτήρια την κίνησή της να τρέξει παρά τους πόνους στο φαρμακείο, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο που βρέθηκε η ζωή της.

«Μια κουταλιά από αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει», είπε στο δικαστήριο η Μ. Καλοφώνου σε μια αποστροφή της κατάθεσης της.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2 με 3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας και περίγραψε στη συνέχεια την έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της Ιωάννας.

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι κινδύνευσε και το μάτι της Ιωάννας, ενώ ανέλυσε τα πρώτα χειρουργεία του θύματος, τα οποία διαρκούσαν 4-5 ώρες.

Ειδική μνεία έγινε στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας, η οποία έκανε συνολικά 9 χειρουργεία. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» περιέγραψε η μάρτυρας.

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία:

«Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε έναν άνθρωπο και τρέξει στο τριχωτό της κεφαλής, τον θώρακα, μεγάλο μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε φτάσει και στο πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια».

«Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Η δίκη συνεχίζεται .

Πρόσφατα Άρθρα
Καύσωνες, πλημμύρες, ασθένειες: Η κλιματική αλλαγή απειλεί σχεδόν κάθε παιδί στον πλανήτη 19 Ιουνίου 2026, 08:43
«Σύνδρομο του ξεχασμένου παιδιού»: H Ευρώπη θέλει να σταματήσει τους θανάτους παιδιών στα αυτοκίνητα 19 Ιουνίου 2026, 08:38
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Τέλος Ιουνίου το επίδομα των 150 ευρώ – Οι προϋποθέσεις 18 Ιουνίου 2026, 09:21
Δημογραφικό αδιέξοδο: Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα 18 Ιουνίου 2026, 08:12
Μαχαίρωσαν μαθητή έξω από δημοτικό σχολείο στη Νέα Σμύρνη – Νοσηλεύεται στο Παίδων 17 Ιουνίου 2026, 09:42
Πανελλαδικές 2026: Με το Ελεύθερο Σχέδιο συνεχίζονται οι εξετάσεις – Όλο το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων 17 Ιουνίου 2026, 08:27
Πανελλαδικές 2026: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενημέρωση βαθμολογίας μέσω SMS 16 Ιουνίου 2026, 12:33
Η Μάρω Κοντού νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Αττικόν 16 Ιουνίου 2026, 11:19
Πανελλαδικές 2026: Αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων 16 Ιουνίου 2026, 08:36
Εκτεθειμένα σε τρεις τύπους κλιματικών κινδύνων πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά 16 Ιουνίου 2026, 08:34
Τέλος χρονιάς για νηπιαγωγεία και δημοτικά – Ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα γυμνάσια και οι πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ 15 Ιουνίου 2026, 08:34
Παιδική εργασία: Ένα στα δεκαεπτά παιδιά αναγκάζεται να δουλέψει 14 Ιουνίου 2026, 11:46
Μπεν Νίνταμ: Τι έδειξε το DNA τεστ για τον άνδρα που ισχυρίστηκε ότι είναι το αγνοούμενο παιδί 13 Ιουνίου 2026, 13:46
Καύσωνας: Πρακτικές συμβουλές προστασίας 13 Ιουνίου 2026, 08:52
Καιρός: «Πέφτει» η θερμοκρασία – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες 13 Ιουνίου 2026, 08:42
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version