Όπως κάποιοι ενήλικες ξυπνούν από τα άγρια χαράματα για να «αδράξουν την ημέρα» και κάποιοι πατούν επανειλημμένα το snooze μέχρι να πάρουν απόφαση να αφήσουν τη θαλπωρή του κρεβατιού τους, έτσι και κάποια πιτσιρίκια πετάγονται από το κρεβάτι τους νωρίς νωρίς και τρέχουν να ξυπνήσουν τους γονείς τους και άλλα αγαπούν τόσο πολύ τον ύπνο που δυσκολεύονται να ανοίξουν το πρωί τα ματάκια τους.

Βέβαια, για κάθε οικογένεια το πρωί σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί το εσωτερικό μας ρολόι. Όλοι ξέρουμε ότι το αφεντικό μας δεν θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα αν προτιμάμε να ξυπνάμε στη 1 το μεσημέρι, ούτε το μάθημα στο σχολείο του παιδιού θα ξεκινήσει την ώρα που μας βολεύει.

Αν λοιπόν το μικρό σας δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips. Έτσι, το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο δεν θα μετατρέπεται σε μάχη και θα διατηρείται η οικογενειακή σας γαλήνη.

Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 12 ώρες ύπνου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιμάται επαρκώς. Όπως καταλαβαίνετε, ένα παιδί που δεν έχει προλάβει να ξεκουραστεί είναι λογικό να δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί. Επιλέξτε λοιπόν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού (π.χ. 9.00 το βράδυ) και φροντίστε να βάζετε κάθε βράδυ το παιδί για ύπνο αυτήν την ώρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, φροντίστε να ξυπνάτε το παιδί την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, όμως έτσι το παιδί θα αποκτήσει μια αίσθηση προγράμματος και θα ξυπνάει ευκολότερα.

Μην το ξυπνάτε τελευταία στιγμή

Αντί να ξυπνάτε το παιδί τελευταία στιγμή και να «τρέχετε» ώστε να προλάβετε να φτάσετε εγκαίρως στο σχολείο, δοκιμάστε να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα. Έτσι, το παιδί θα ξεκινάει την ημέρα του με χαλαρούς ρυθμούς και το πρωινό ξύπνημα θα αρχίσει να του φαίνεται πιο ευχάριστο. Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να πετύχει αυτό το εγχείρημα είναι το παιδί να κοιμάται νωρίς τα βράδια, ώστε να είναι ξεκούραστο τα πρωινά.

Ετοιμάστε ένα δελεαστικό πρωινό

Για να κάνετε πιο όμορφο και… νόστιμο το πρωινό ξύπνημα, φτιάξτε ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό για το μικρό σας. Χωρίς να ξεχνάτε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό του και τροφές που του αρέσουν.

Αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο δωμάτιό του

Το πρωινό φως του ήλιου θα ξυπνήσει το παιδί και θα οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. Ανοίξτε, λοιπόν, τα παντζούρια και τραβήξτε τις κουρτίνες μόλις το ξυπνήσετε, έτσι ώστε να το αναζωογονήσετε.

Δείξτε τρυφερότητα

Τι καλύτερο από το να ξυπνήσετε γλυκά το μικρό σας δίνοντας του ένα φιλί και μια ζεστή αγκαλιά; Χαϊδέψτε το κεφαλάκι του απαλά και αν δείτε ότι το αντιλαμβάνεται αλλά εξακολουθεί να κοιμάται, δοκιμάστε να το ξεσκεπάσετε, ώστε να ξυπνήσει.

Βάλτε μουσική

Το αγαπημένο του τραγούδι ή λίγη απαλή κλασική μουσική μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να ανοίξει τα ματάκια του χωρίς γκρίνια.