Έτσι θα χτίσει το παιδί σας γερό ανοσοποιητικό

Η ποικιλία των μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο έντερο - γνωστή και ως μικροβίωμα - είναι το «κλειδί» για γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
15 Οκτωβρίου 2021 | 19:00

Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μικροβίωμα – δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο έντερό του (όπως και στο δικό σας). Όσοι περισσότεροι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (καλά μικρόβια, βακτήρια και ζυμομύκητες) εγκατασταθούν στο έντερο του παιδιού, τόσο πιθανότερο είναι να ανταγωνιστούν τα κακά βακτήρια που θα συναντήσει μεγαλώνοντας.

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κακών βακτηρίων στο έντερο (διατάραξη εντερικής χλωρίδας) επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει βιταμίνες, να απορροφά  θρεπτικά συστατικά και να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επιδρά στον εγκέφαλο ακόμη και τη συμπεριφορά.

Γι’ αυτό και η διαταραχή της εντερικής χλωρίδας σημαίνει περισσότερες κοιλιακές διαταραχές, αλλεργίες και δερματικές ευαισθησίες, αλλά και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η χαμηλή ποικιλία στο μικροβίωμα έχει βρεθεί πως σχετίζεται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υψηλή χοληστερόλη, η φλεγμονή, η νόσος του Crohn, ο διαβήτης (τύπου 1 και τύπου 2), ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την εντερική υγεία του παιδιού σας; Ξεκινήστε από την προσχολική ηλικία κάνοντας προσαρμογές στο φαγητό του:

  1. Διαβάστε τις ετικέτες στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών

Είτε προτιμά το γιαούρτι ή είτε τα smoothies, δεν έχει μεγάλη σημασία. Απλώς βεβαιωθείτε ότι στη συσκευασία αναφέρεται ότι έχουν προστεθεί ζωντανά οξυγαλακτικά βακτήρια γνωστά και ως προβιοτικά. Πρόκειται για τους ζωντανούς οργανισμούς που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και μπορούν να εγκατασταθούν στο γαστρεντερικό σωλήνα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.

  1. Διαλέξτε κρύα τουρσιά

Τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως ζυμωμένα τουρσιά, ξινολάχανο και παντζάρια, περιέχουν επίσης προβιοτικά. Ωστόσο, τα συσκευασμένα τουρσιά που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ συχνά δεν παράγονται μέσω ζύμωσης ή παστεριώνονται, γεγονός που σκοτώνει τα υγιή βακτήρια. Αυτό δεν ισχύει για τα χύμα τουρσιά που θα βρείτε στο παντοπωλείο της γειτονιάς σας.

  1. Αντικαταστήστε τα δημητριακά με τις νιφάδες βρώμης

Τα φιλικά για το παχύ έντερο του παιδιού σας βακτήρια ευδοκιμούν στις ζυμώσιμες ίνες (γνωστές και ως πρεβιοτικές ίνες), οι οποίες βρίσκονται στην ανεπεξέργαστη βρώμη και στο κριθάρι.

  1. Συσκευάστε κρύα ζυμαρικά για μεσημεριανό γεύμα

Όταν βράζετε και ψύχετε τα ζυμαρικά, η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου – ενός υδατάνθρακα που το σώμα σας δυσκολεύεται να αφομοιώσει – αυξάνεται. Κατά συνέπεια μεγαλύτερες ποσότητες από αυτόν φτάνουν στα καλά βακτήρια στο έντερό σας. Οι πατάτες, οι φακές, τα ρεβίθια και οι λιγότερο ώριμες μπανάνες, επίσης, ευνοούν τον πολλαπλασιασμό αυτού του υδατάνθρακα.

Στηρίξτε την ισορροπία του μικροβιώματος ολιστικά

  • Βοηθήστε το παιδί σας να αποφύγει τη ζάχαρη, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα για αρκετές ώρες και θρέφει τα κακά βακτήρια στην εντερική οδό.
  • Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη καλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι το δομικό στοιχείο για τα αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση.
  • Φροντίστε για την τακτική άσκηση και τον καλό ύπνο του παιδιού.
  • Αυξήστε το χρόνο που περνάτε στη φύση με άφθονη έκθεση στη βρωμιά.
  • Πλυθείτε αποκλειστικά με δερματολογικά ελεγμένα σαπούνια και χρησιμοποιείτε μόνο ήπια καθαριστικά για το σπίτι σας.
  • Μην πιέζετε τον παιδίατρο να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, αφού ακόμη κι ένας μόνο «γύρος» είναι ικανός να μειώσει τα καλά μικρόβια τουλάχιστον κατά 30%.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version