Το τι χρώμα μαλλιά θα έχει το μικρό σας καθορίζεται από πολλά ζευγάρια γονιδίων, τα οποία κρίνουν και το χρώμα του δέρματός του, καθώς ρυθμίζουν τα μελανοκύτταρα. Το χρώμα των μαλλιών του μωρού σας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελανοκυττάρων του, το χρώμα που παράγουν και την πόσοτητα αυτού του χρώματος.

Η ευμελανίνη, μια ουσία του μελανοκυττάρου, παράγει μαύρες ή καφέ αποχρώσεις ενώ η φαιομελανίνη κίτρινες ή κόκκινες. Έτσι, αν ένα μωρό έχει πολλά μελανοκύτταρα τα οποία παράγουν πολλή ευμελανίνη, τα μαλλιά του θα είναι πολύ σκούρα. Οι μεγάλες ποσότητες φαιομελανίνης οδηγούν σε κόκκινα μαλλιά.

Τα κόκκινα μαλλιά είναι ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που ελέγχονται από ένα και μόνο γονίδιο. Αρκεί ένα μωρό να έχει δυο αντίγραφα αυτού του γονιδίου για να αποκτήσει ένα… πορτοκαλί κεφαλάκι! Τα ίδια μωράκια έχουν ανοιχτό δέρμα και φακίδες, καθώς το συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τα μελανοκύτταρα του δέρματος να ομαδοποιούνται. Αν το μικρό σας έχει φακίδες αλλά άλλο χρώμα μαλλιών, είναι πιθανό να κληρονόμησε μόνο ένα τέτοιο γονίδιο.

 

 

Να θυμάστε πως ό,τι χρώμα και να έχουν τα μαλλάκια του μικρού σας, δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί μέχρι την ενηλικίωσή του. Εκτός από τις αλλαγές που υφίσταται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, το χρώμα – αλλά και το σχήμα – των μαλλιών τείνει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αιτία για αυτό είναι, φυσικά, οι ορμόνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν γονίδια που σχετίζονται με τα μαλλιά.