Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η αυτοεκτίμηση του παιδιού πέφτει με την πάροδο του χρόνου, είναι λογικό να αναζητάτε τρόπους για να το βοηθήσετε. Παρόλο που δεν μπορείτε να σταματήσετε την σκληρή κριτική που κάνει στον εαυτό του για τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα ή ακόμα και για το σώμα του, απόρροια της κοινωνικής σύγκρισης με τους συνομηλίκους του, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να του παρέχετε υποστήριξη.

Ενθαρρύνετέ τα να εκτιμήσουν τις δεξιότητές τους

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να χτίσει την αυτοεκτίμησή του, υπογραμμίζοντας την σημασία που έχουν τα ταλέντα και οι δεξιότητές του. Έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να το επιβραβεύετε ακόμα και για τα επιτεύγματά του σε τομείς που σας αφήνουν αδιάφορους, μιας και δεν μπορείτε να επιλέξετε τι πραγματικά ενδιαφέρει εκείνο. Διαφορετικά αν εστιάζετε μόνο στο διάβασμα και τους βαθμούς, αγνοώντας το άθλημα το οποίο λατρεύει και ασχολείται, υπάρχει πιθανότητα η αυτοεκτίμησή του να πέσει, μιας και θα έχει την αίσθηση ότι η προσπάθειά του δεν είναι σημαντική.

Να είστε «καλοί» ακροατές

Γνωρίζουμε ήδη ότι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά είναι ο χρόνος και η αμέριστη προσοχή, πράγμα που ισχύει ακόμα περισσότερο αν θέλουμε να το βοηθήσουμε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Δεν είναι απαραίτητο να συζητάτε με τις ώρες, αρκούν μόλις δέκα λεπτά από τον χρόνο σας για να τα αφιερώσετε σε εκείνο και να ακούσετε οτιδήποτε έχει να σας πει. Είναι σημαντικό να είστε «καλοί» ακροατές, δηλαδή να μην του ασκείτε σκληρή κριτική και να μην επεμβαίνετε με συμβουλές. Απλά ακούστε το και επαναλάβετε σχόλια του, καθώς αυτό δείχνει στο παιδί ότι τα συναισθήματά του είναι σημαντικά, όπως εξάλλου είναι και το ίδιο.

Αφήστε τα να αποτύχουν

Τα παιδιά αποκτούν μια ισχυρή αίσθηση ικανότητας όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα και πετυχαίνουν σε αυτά. Εάν ορίσετε την αποτυχία ως κάτι κακό τότε το αποθαρρύνετε να δοκιμαστεί σε νέες προκλήσεις, που θα του χαρίσουν, είτε επιτύχει είτε αποτύχει, νέες δεξιότητες και γνώσεις. Αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα ή ακόμα και την αποτυχία, το παιδί γίνεται πιο ανθεκτικό και αναπτύσσει δεξιότητες για να επιλύσει το πρόβλημα ή για να διαχειριστεί σωστά μια κατάσταση.

Να είστε το καλό πρότυπο

Προσπαθήστε να μην κάνετε υποτιμητικά σχόλια για τον εαυτό σας, ειδικά μπροστά στο παιδί, καθώς αν βλέπει ότι εσείς δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας και ότι δεν  αναγνωρίζετε τις προσπάθειές σας, τότε πολύ πιθανόν να αντιγράψει αυτήν την συμπεριφορά. Παράλληλα όσο και αν προσπαθείτε να το ενθαρρύνετε χρησιμοποιώντας θετικά λόγια πιθανότατα να μην πιάσει, μιας τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από τις πράξεις παρά από τα λόγια.