Ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν είναι ο νικητής των Siena International Photo Awards (SIPA) 2021, για τη φωτογραφία «Hardship of Life».

Πρόκειται για μια πολύ «δυνατή» εικόνα, τραβηγμένη στην περιοχή Reyhanli, στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία, η οποία αποτυπώνει ακριβώς τη φρίκη του πολέμου.

Η φωτογραφία απεικονίζει έναν πατέρα που έχει χάσει το ένα του πόδι να κρατά ψηλά στα χέρια του τον γιο του που γεννήθηκε χωρίς κάτω και άνω άκρα. Η αναπηρία του μικρού οφείλεται σε συγγενή διαταραχή που προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του, όταν αρρώστησε μετά την απελευθέρωση τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες.

«Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν (νεύρων) που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο χωρίς κανένα άκρο με την επίδραση του αερίου σαρίν» γράφει ο φωτογράφος στο Instagram.

 

Οι τρεις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στα Siena International Photo Awards του 2021 ως οι «φωτογραφίες της χρονιάς»:

«Hardship of Life» – Μεχμέτ Ασλάν

«Birthday» – Brais Lorenzo Couto 

«Zor» – Selene Magnolia