Παρηγορηθείτε μαθαίνοντας ότι σχεδόν όλοι οι γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας δίνουν αυτόν τον αγώνα κάποια στιγμή. Το ντύσιμο λειτουργεί ως μια καλή ευκαιρία για το παιδί σας να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, οπότε μην αφήνετε αυτή τη διαδικασία να γίνει μάχη μεταξύ των δυο σας. Αντ’ αυτού, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να διαχειριστείτε επιτυχώς την απροθυμία του μικρού σας να ετοιμαστεί το πρωί.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Αντί να αφήσετε το παιδί να δει ότι η συμπεριφορά του σας ταράζει, μείνετε ήρεμοι. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί σας δύο επιλογές: Μπορεί να φορέσει το πουά παντελόνι ή τη ριγέ σαλοπέτα του.

Δείξτε κατανόηση

Δεδομένου ότι πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία απεχθάνονται τις αλλαγές, είναι σημαντικό επίσης να αντιμετωπιστεί η απροθυμία του παιδιού να ντυθεί ή να φύγει από το σπίτι. Πείτε κάτι σαν: «Ξέρω ότι δεν θέλεις να βγάλεις τις πυτζάμες σου, είναι τόσο άνετες. Μπορείς να ξεφυλλίσεις το βιβλίο σου ενώ σε βοηθάω να φορέσεις το παντελόνι σου;». Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε έναν διασκεδαστικό τρόπο να αποσπάσετε την προσοχή του και να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

Μην ξεκινάτε την ημέρα με βιασύνη

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν ανταποκρίνονται καλά στη βιασύνη, οπότε αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μην ξεκινάτε την ημέρα σας με γρήγορους ρυθμούς. Αντ’ αυτού, ξυπνήστε το μισή ώρα νωρίτερα ή αφήστε το να σας βοηθήσει να επιλέξτε τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες για γκρίνια το πρωί. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνήθως αγαπούν να πηγαίνουν στο νήπιο, οπότε μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να πείτε στο παιδί σας ότι αν δεν ντυθεί σύντομα, θα αργήσει στο σχολείο και μετά θα χάσει τον ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού.

Αφήστε το να επιλέξει τα ρούχα του

Δεν βλάπτει να αφήνετε το παιδί προσχολικής ηλικίας να επιλέγει μερικές φορές αυτά που θα φορέσει. Μπορεί να θέλετε απεγνωσμένα το παιδί σας να φαίνεται «περιποιημένο», αλλά αν κάνετε πίσω και κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα, πραγματικά δεν έχει σημασία αν τα ρούχα του δεν ταιριάζουν από την κορυφή ως τα νύχια. Εφόσον είναι κατάλληλα ντυμένο για τις καιρικές συνθήκες (δεν καλύπτεται με στρώσεις ρούχων μια ζεστή ημέρα ή δεν είναι ελαφριά ντυμένο τον χειμώνα), θα είναι καλά.