Το στήθος σας θα μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο. Η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και συνήθως ξεκινά πολύ νωρίς (γύρω στην 4η-7η εβδομάδα κύησης) και διαρκεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο.

Το στήθος σας θα συνεχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αυτές οι αλλαγές θα κορυφωθούν με την παραγωγή πρωτογάλακτος, τον πρόδρομο του μητρικού γάλακτος και την πρώτη τροφή του μωρού σας μετά τον τοκετό. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι το πρωτόγαλα αρχίζει να διαρρέει γύρω στην 38η εβδομάδα.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και την ευαισθησία στο στήθος

  • Επενδύστε σε ένα καλό σουτιέν. Αναζητήστε ένα σουτιέν που στηρίζει καλά το στήθος σας, χωρίς να σας σφίγγει.
  • Φορέστε ένα άνετο σουτιέν θηλασμού. Προτιμήστε ένα σουτιέν χωρίς μπανέλες, pads ή κουμπώματα και φορέστε το το βράδυ. Οι αλλαγές θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να ερεθίσουν τις πονεμένες θηλές ή να κάνουν το στήθος σας να πονάει ακόμη περισσότερο. Ένα βαμβακερό αθλητικό σουτιέν χωρίς μπανέλες είναι μια άλλη καλή επιλογή.
  • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες. Οι κρύες κομπρέσες στο στήθος σας μπορούν να ανακουφίσουν την ενόχληση. Προσοχή όμως: Προστατέψτε το δέρμα σας και περιορίστε την αίσθηση κρύου τυλίγοντας ένα πακέτο πάγου σε ένα πανί ή βάλτε μια σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια μέσα σε μια καθαρή πετσέτα.
  • Μπείτε στην μπανιέρα. Δεν σας ταιριάζει το κρύο; Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο.
  • Φορέστε φαρδιά ρούχα. Ακριβώς όπως ένα σουτιέν που δεν σας ταιριάζει, οι μπλούζες που είναι πολύ στενές μπορεί να ενοχλήσουν το στήθος σας και να προκαλέσουν περισσότερο πόνο. Η λύση: Φαρδιές, άνετες μπλούζες με απαλά υφάσματα.
  • Μιλήστε στον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σύζυγός σας γνωρίζει την κατάσταση και σας ακουμπάει με προσοχή. Εξηγήστε του ποια αγγίγματα σας ενοχλούν, ώστε να προσέχει.
  • Απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Για όποια απορία έχετε σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.