Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας (εβδομάδα 1η έως 13η), κυλάει πιο γρήγορα από κάθε άλλο τρίμηνο, καθώς πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι περιμένουν μωράκι μέχρι να είναι περίπου 4 εβδομάδων.

Συμπτώματα

Η κοιλίτσα σας πιθανότατα δεν θα αρχίσει να φαίνεται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από τότε, όπως πρήξιμο στο στήθος σας και αλλαγές στο δέρμα σας.

Ενώ μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες αλλαγές στην κοιλιά σας, αυτό οφείλεται συνήθως σε φούσκωμα και αέρια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και όχι στην ανάπτυξη του μωρού. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, μπορεί να έχετε πάρει έως και 2 κιλά.

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) διατρέχει το σώμα σας, διπλασιάζεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες και κορυφώνεται την 10η εβδομάδα. Παράγεται από κύτταρα στον αναπτυσσόμενο πλακούντα σας και προκαλεί την απελευθέρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης. Όλα αυτά συμβάλλουν σε πολλά πιθανά (αλλά όχι εγγυημένα) συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης όπως η ναυτία, η κόπωση και οι καούρες. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται στο δεύτερο τρίμηνο όταν τα επίπεδα της hCG μειώνονται.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, εσείς δεν έχετε πολλές εξωτερικές αλλαγές, συμβαίνουν πολλά που δεν είναι ορατά.

Μέχρι την 6η εβδομάδα – στα μισά του πρώτου τριμήνου – το μικροσκοπικό πρόσωπο, το κρανίο και ο εγκέφαλος του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται και τα χέρια και τα πόδια του κάνουν το ντεμπούτο τους.

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, το μωρό σας έχει μήκος μεγαλύτερo από 7 εκατοστά και έχει αρχίσει να αναπτύσσει ώμους, πόδια, μάτια και πολλά άλλα. Ουσιαστικά, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, όλα τα όργανα, οι μύες και τα άκρα του μωρού σας έχουν αρχίσει να σχηματίζονται.

Βρείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε

Εάν δεν έχετε ήδη έναν γιατρό τον οποίο εμπιστεύεστε, είναι σημαντικό να βρείτε έναν μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος. Ζητήστε συστάσεις από φίλες και συγγενείς σας και βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα στις επισκέψεις σας. Η εύρεση ενός έμπειρου και υποστηρικτικού γιατρού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και να μειώσει το στρες σας, ειδικά αν διανύετε την πρώτη εγκυμοσύνη σας.