Καθώς οι ξέγνοιαστες βουτιές αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση και τα κάστρα στην ακτή υποχωρούν με κάθε φθινοπωρινό κύμα, γονείς και παιδιά καλούμαστε να ανασυνταχθούμε και να επανέλθουμε σε πιο γρήγορους και παραγωγικούς ρυθμούς. Αν και αυτή η μετάβαση τείνει να δυσκολεύει τα παιδιά, μπορούμε να την απλοποιήσουμε, αρκεί οργανώνοντας το πρόγραμμά τους να μην ξεχνάμε τον ελεύθερό τους χρόνο, που είναι πολύτιμος για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Σε αυτές τις φαινομενικά «κενές» ώρες τα παιδιά μπορούν να αφιερώσουν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες για να παρατηρήσουν τον κόσμο, να εξοικειωθούν με άλλους κοινωνικούς ρόλους και να ανακαλύψουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Οι ειδικοί λένε «ναι» στον ελεύθερο χρόνο

Ερευνα που έχει δημοσιευθεί online στο Plos One επισημαίνει ότι τείνουμε να είμαστε γενικά πιο ευτυχισμένοι τα Σαββατοκύριακα, εύρημα που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό διότι επιλέγουμε τις δραστηριότητες που θα κάνουμε, περνάμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και απομακρυνόμαστε για λίγο από τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Γεγονός που ισχύει εξίσου και για τα παιδιά.

Κι ενώ στον ελεύθερό τους χρόνο μπορούν να χαλαρώσουν ή ακόμα και να βαρεθούν, να αναρωτηθούν τι μπορούν να κάνουν, υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να δοκιμάσουν.

Πολλά και διαφορετικά χόμπι

Τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για να ανακαλύψουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και να εντρυφήσουν σε αυτά. Ανακαλύπτοντας νέα χόμπι, εξερευνούν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν τη δεδομένη στιγμή.

Αφήστε τα να παίξουν ή να ασχοληθούν με οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον τους. Τη μία ημέρα μπορεί να είναι κιτ μοντέλων κατασκευής και την επόμενη ψάρεμα.

Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διάθεσή τους. Ανάμεσα στις αλλαγές θα βρουν μια ασχολία με την οποία σταδιακά θα παθιαστούν, πριν ακόμα να μετατραπεί σε συνήθεια που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.

Το χόμπι κατασκευής μοντέλων αεροσκαφών μπορεί να μετατραπεί αργότερα σε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, πράγμα που δεν θα μάθετε αν δεν το αφήσετε να δοκιμάσει.

Ο κόσμος μέσα από τις λέξεις

Σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες βρίσκονται παντού, το βιβλίο μπορεί να χαρίσει μια πιο ξένοιαστη ευχαρίστηση που βοηθά ταυτόχρονα το παιδί να μάθει και να αποκτήσει σφαιρικές γνώσεις για οτιδήποτε του κινήσει το ενδιαφέρον.

Επιλέξτε μερικά βιβλία κοντά στα ενδιαφέροντά του και αφήστε το παιδί να επιλέξει ποιο θα διαβάσει μαζί σας. Μην το πιέσετε. Αντ’ αυτού αφήστε μερικά βιβλία μέσα στο σπίτι, εκεί όπου συνηθίζει να παίζει ή να χαλαρώνει.

Ο δικός τους ρυθμός

Τα παιδιά, ήδη από τη νηπιακή ηλικία, εκδηλώνουν μια έμφυτη τάση προς τον ρυθμό και τη μουσική. Χορεύοντας και τραγουδώντας όχι μόνο κινούνται περισσότερο, αλλά και καλύτερα, βελτιώνοντας ισορροπία και συντονισμό, και ταυτόχρονα εκφράζουν τα συναισθήματά τους, απελευθερώνοντας την ένταση.

Μπορείτε ακόμα να τους χαρίσετε το πρώτο τους «μουσικό όργανο», το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μαζί. Θα χρειαστείτε μόνο δύο πλαστικά μπουκαλάκια νερό και λίγο ρύζι. Γεμίστε τα μπουκάλια, αφού τα διακοσμήσει, με το ρύζι και θα έχει τις δικές του μαράκες.

Παιχνίδι ρόλων

Το παιχνίδι με κούκλες ή μίνι φιγούρες επιτρέπει σε αγόρια και κορίτσια να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν από νωρίς με διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους.

Ενθαρρύνει τη φαντασία και την έκφραση του παιδιού, ενώ το βοηθά να αναγνωρίσει και να κατονομάσει τα συναισθήματά του, διαδικασία που θέτει στέρεες βάσεις για τη συναισθηματική του υγεία.

Επιπλέον το παιχνίδι ρόλων, στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά μπορούν να ντυθούν για να υποδυθούν τη σεφ ή τον γιατρό, τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο και τον τρόπο που λειτουργεί μέσα από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Back to the classics

Ποιος δεν αγαπά τα επιτραπέζια παιχνίδια; Πλέον ακόμα και τα πιο κλασικά έχουν τόσες παραλλαγές για να ταιριάζουν και στα πιο μικρά μέλη της οικογένειας.

Εκτός από τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σχήματα, τον διασκεδαστικό τους χαρακτήρα, τα επιτραπέζια ενισχύουν τις γνώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα τα εξοικειώνουν με σημαντικές δεξιότητες, όπως το να περιμένουν τη σειρά τους, να μοιράζονται, να μαθαίνουν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.