Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (εβδομάδα 1η έως 13η) φαίνεται να περνάει πιο γρήγορα από τα άλλα δύο τρίμηνα. Άλλωστε, πολλές γυναίκες δεν ξέρουν ότι περιμένουν μωράκι μέχρι να είναι περίπου 4 εβδομάδων.

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται στο πρώτο τρίμηνο;

Η κοιλιά σας πιθανότατα δεν θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή μέχρι να μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από εκείνο το σημείο, όπως πρήξιμο στο στήθος σας και αλλαγές στην επιδερμίδα σας.

Ενώ μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες αλλαγές στην κοιλιά σας, αυτό οφείλεται συνήθως σε φούσκωμα και αέρια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και όχι στην ανάπτυξη του εμβρύου. Όσον αφορά στην αύξηση του βάρους σας, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, μπορεί να έχετε πάρει έως και 2 κιλά.

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) διατρέχει το σώμα σας, διπλασιάζεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες και κορυφώνεται την 10η εβδομάδα κύησης. Παράγεται από κύτταρα στον αναπτυσσόμενο πλακούντα σας και προκαλεί την απελευθέρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης. Όλα αυτά συμβάλλουν σε πολλά πιθανά (αλλά όχι εγγυημένα) συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης όπως η ναυτία, η κόπωση και οι καούρες. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται στο δεύτερο τρίμηνο όταν τα επίπεδα της hCG μειώνονται.

Ναυτία στο πρώτο τρίμηνο

Τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας ξεκινούν συνήθως μεταξύ της 6ης-9ης εβδομάδας κύησης. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων, η ναυτία και ο έμετος συνήθως υποχωρούν μεταξύ 12ης-16ης εβδομάδας κύησης, με τα συμπτώματα να είναι χειρότερα μεταξύ της 10ης-16ης εβδομάδας.

Ωστόσο, μερικές γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στο δεύτερο τρίμηνο. Και πολύ λίγες, ιδιαίτερα εκείνες που περιμένουν δίδυμα ή περισσότερα μωράκια, μπορεί να υποφέρουν από κάποια πρωινή αδιαθεσία καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;

  • Ένα αίσθημα ναυτίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (σαν να ταξιδεύετε με αμάξι ή να είστε στο πλοίο)
  • Ναυτία που προκύπτει συχνά το πρωί αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας
  • Έντονη αποστροφή σε ορισμένες μυρωδιές και τρόφιμα που μπορούν να διαταράξουν το στομάχι σας
  • Ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά συνοδεύεται από πείνα
  • Ναυτία που προκύπτει μετά την κατανάλωση τροφής
  • Ναυτία τόσο έντονη που μπορεί να οδηγήσει σε έμετο

Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία, ωστόσο φαίνεται ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν ρόλο:

*Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης hCG

*Αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού συστήματος και καθιστούν την πέψη λιγότερο αποτελεσματική

*Η οξυμένη όσφρηση λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης

*Οι καούρες, οι οποίες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

*Το υπερβολικό σάλιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη ναυτία