Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που έρχεται με πολλές αλλαγές στο σώμα κάθε γυναίκας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές επηρεάζουν και το δέρμα, ως αποτέλεσμα φυσικών και ορμονικών αλλαγών. Οι αλλαγές στο δέρμα είναι πολύ συχνές (αφορούν περίπου το 90% των γυναικών) και σπάνια αποτελούν λόγο ανησυχίας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές σταδιακά εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μην απογοητεύεστε, αφού οι περισσότερες βελτιώνονται αυτόματα μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά, καθώς και να σας διαβεβαιώσει για την κατάσταση της υγείας σας.

*Ραγάδες

Μία από τις πιο συχνές αλλαγές στο δέρμα που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι οι ραγάδες, οι οποίες οφείλονται στην ταχεία ανάπτυξη του σώματος που με τη σειρά της οδηγεί στο τέντωμα του δέρματος στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς και τους γοφούς. Όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, είναι συνήθως κόκκινες και αρκετά ορατές. Σε διάστημα μηνών έως ετών, η ερυθρότητα σταδιακά εξασθενεί και οι ραγάδες έρχονται πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος. Για να αποτρέψετε και να μειώσετε την εμφάνιση των ραγάδων, φροντίστε να ενυδατώνετε επαρκώς το δέρμα σας, επιλέγοντας μια κατάλληλη σύνθεση.

*Σκουρόχρωμη γραμμή στην κοιλιά

 

 

Πολλές εγκυμονούσες μπορεί να παρατηρήσουν μια κάθετη καφετιά γραμμή να αναπτύσσεται στην κοιλιά τους. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται linea nigra, είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν αποτελεί λόγο ιατρικής ανησυχίας. Το δέρμα σας μπορεί να σκουρύνει και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των θηλών σας, των γεννητικών οργάνων σας και του εσωτερικού των μηρών σας.

*Ξηρότητα

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί  να αποδυναμώσουν τον επιδερμικό φραγμό που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση του νερού από το σώμα, οδηγώντας σε ξηρότητα του δέρματος. Παράλληλα, το «τέντωμα» του δέρματος στην κοιλιά σας θα μπορούσε να κάνει το δέρμα σας στην περιοχή ξηρό και να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και φαγούρα. Δεδομένου ότι έχετε αυξημένες ανάγκες σε νερό όταν είστε έγκυος, φροντίστε να ενυδατώνετε εκ των έσω τον οργανισμό σας.

*Ακμή

Ενώ σε μερικές γυναίκες, η εγκυμοσύνη παρέχει μια περιποίηση δέρματος που ξεπερνάει οποιοδήποτε ακριβό καλλυντικό προϊόν, πολλές γυναίκες όχι μόνο δεν έχουν την περίφημη «λάμψη της εγκυμοσύνης», αλλά έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή. Η αύξηση της προγεστερόνης κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τείνει να αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Σε κάποιες γυναίκες, το σμήγμα είναι ελαφριάς σύνθεσης και ενυδατικό, χαρίζοντάς τους λάμψη. Ωστόσο, αν ο δικός σας συνδυασμός ορμονών εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα δυνατός, μπορεί να αποκτήσετε ακμή. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα περιποίησης με ισχυρές ουσίες χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.