Κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι επομένως είναι φυσικό να διαφέρει η βοήθεια που χρειάζεται όσο και οι δεξιότητες στις οποίες θα ήταν καλό να δουλέψει περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία του. Είναι σημαντικό για να μπορέσετε να το βοηθήσετε, να γνωρίζετε τις συνήθεις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσονται αναλόγως της ηλικίας που βρίσκεται, ώστε να προσδιορίσετε που ακριβώς χρειάζεται την βοήθειά σας.

Τα στάδια της κοινωνικής ανάπτυξης

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά θα έχουν αναπτύξει ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες περίπου σε αυτήν την ηλικία:

2-3 έτη: Μπορεί να ζητήσει την προσοχή των άλλων και να ξεκινήσει την κοινωνική επαφή τόσο λεκτικά, χαιρετώντας και αποχαιρετώντας, όσο και σωματικά, κοιτώντας τον συνομιλητή του.
3-4 έτη: Σε αυτήν την ηλικία το παιδί μπορεί να παίξει σε γύρους, συμπεριφέρεται σε μια κούκλα ή ένα οποιοδήποτε παιχνίδι σαν να είναι αληθινό και ξεκινά την λεκτική επικοινωνία με πραγματικές λέξεις.
4-5 έτη: Μπορεί να συνεργαστεί με άλλα παιδάκια και να χρησιμοποιεί άμεσα αιτήματα όπως το «σταμάτα».
5-6 έτη: Είναι ικανό, σε αυτήν την ηλικία, να είναι ευγενικό με τους φίλους του, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως το «ευχαριστώ» ή το «σε παρακαλώ», καταλαβαίνει τις κακές λέξεις, σκέφτεται περισσότερο στρατηγικά όταν διαπραγματεύεται, παίζει ανταγωνιστικά παιχνίδια και μπορεί να καταλάβει το δίκαιο παιχνίδι και την ευγενή άμιλλα.
6-7 έτη: Μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα των γύρω του, έχει την τάση να μοιράζεται, να χρησιμοποιεί χειρονομίες, να αστειεύεται περισσότερο και να συμμερίζονται τις απόψεις των άλλων.

Πώς ενισχύουμε την κοινωνική τους ανάπτυξη;

Για να ενισχύσετε περαιτέρω τις κοινωνικές τους δεξιότητες, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

  • Διδάξτε του την κατανόηση: Μιλήστε για διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν και ρωτήστε το πώς θα μπορούσαν να αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω του όταν συμβαίνουν.
  • Εξηγήστε του τι είναι ο προσωπικός χώρος: Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για όλους να έχουν κάποιο προσωπικό χώρο για να αισθάνονται άνετα και να μπορούν να χαλαρώνουν και να αποφορτίζονται από την ένταση της ημέρας.
  • Μιλήστε του για κανόνες συμπεριφοράς: Διδάξτε του τον σωστό τρόπο να ξεκινήσει μια συζήτηση, να προσελκύσει την προσοχή κάποιου ή να ζητήσει από μία ομάδα παιδιών να παίξει μαζί τους.
  • Παίξτε μαζί του: Καθίστε μαζί με το παιδί και όσο παίζετε εξηγήστε του πως πρέπει να περιμένει την σειρά του ή τον γύρο του για να παίξει. Με αυτόν τον τρόπο και διασκεδάζει και μαθαίνει πώς να μοιράζεται και να συνεργάζεται με τους γύρω του.