Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για εξορμήσεις στη φύση: δεν υπάρχει συνωστισμός, ο καιρός είναι ευχάριστα δροσερός και τα φυσικά τοπία έχουν ντυθεί με τον κοκκινωπό μανδύα τους. Ετσι, ακόμη και μια κυριακάτικη εκδρομή σε έναν γραφικό προορισμό κοντά στο σπίτι μας, αρκεί για να διασκεδάσουμε ως οικογένεια και να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα. Αλλωστε, η επαφή με τη φύση προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη σε μικρούς και μεγάλους, όπως η μείωση του στρες, η ενίσχυση της δημιουργικότητας και η αύξηση του αισθήματος ευεξίας.

Συμβουλές για ασφαλείς και διασκεδαστικές αποδράσεις

 

 

Αφού επιλέξουμε προορισμό για την εκδρομή μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες συμβουλές ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές:

  • Προτού φύγουμε από το σπίτι ελέγχουμε ότι έχουμε πάρει μαζί μας όλα όσα μπορεί να χρειαστούμε, από πάνες, καθαρά ρουχαλάκια, πιπίλα, μωρομάντιλα και παιχνίδια για το μικρό μας, μέχρι υγιεινά σνακ και νερό.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε προμηθευτεί το κατάλληλο καθισματάκι, ώστε το παιδί να είναι απολύτως ασφαλές και να οδηγούμε δίχως περιττό άγχος. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμοι διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
  • Τα βρέφη 0-2 ετών πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι το οποίο να είναι στραμμένο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου. Τα παιδιά άνω των 4 ετών και μέχρι να φτάσουν σε ύψος το 1,40 θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό βοηθητικό κάθισμα, το οποίο θα τα ανασηκώνει έτσι ώστε να περνά πάνω από τον ώμο τους η ζώνη ασφαλείας.
  • Φροντίζουμε να φοράμε πάντα ζώνη και αν το παιδί την αφαιρέσει, κάνουμε με ψυχραιμία στην άκρη το αμάξι και του εξηγούμε ότι πρέπει να την ξαναφορέσει για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
  • Δεν αφήνουμε το παιδί να βγάζει τα χέρια ή το κεφάλι του από το παράθυρο και ελέγχουμε ότι οι πόρτες του αυτοκινήτου είναι ασφαλισμένες.
  • Αν το παιδί είναι μικρό σε ηλικία, παίρνουμε μαζί το καροτσάκι του. Επιλέγουμε ένα ανθεκτικό και ποιοτικό παιδικό καροτσάκι, κατάλληλο για την ηλικία και τα κιλά του παιδιού. Ενα καρότσι με ευέλικτες ρόδες και μαλακές αναρτήσεις που μετακινείται εύκολα ακόμη και με το ένα χέρι είναι ιδανικό για να κινούμαστε με άνεση και να απολαύσουμε την εκδρομή μας.
  • Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ακόμη κι αν στην εκδρομή μας συναντάμε λίγο κόσμο. Φροντίζουμε να τηρούμε αποστάσεις, να έχουμε πάντα μαζί μας αντισηπτικά μαντιλάκια, να φοράμε τη μάσκα μας καλύπτοντας σωστά το στόμα και τη μύτη μας και να πλένουμε τα χέρια μας μόλις έχουμε πρόσβαση σε τουαλέτα.