Οι μύθοι σχετικά με τον ύπνο των μωρών μπορεί να μπερδέψουν τους νέους γονείς και να τους αφήσουν απελπισμένους. Άλλωστε, όταν έχετε ξεχάσει την τελευταία φορά που κοιμηθήκατε σαν άνθρωπος, είναι αρκετά πιθανό να δοκιμάσετε ορισμένα tips που υπόσχονται να χαρίσουν όνειρα γλυκά στο μικρό σας (και κατ’ επέκταση και σε εσάς). Ορίστε λοιπόν 3 μύθοι για τον ύπνο του μωρού που αν και είναι διαδεδομένοι, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Μύθος #1

Εάν το μωρό σας κοιμάται πολύ την ημέρα, θα είναι ξύπνιο όλη τη νύχτα

Αυτό είναι ως επί το πλείστον αναληθές. Πιθανότατα έχετε ακούσει το ρητό «ο ύπνος φέρνει ύπνο» και αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά χρειάζονται πραγματικά πολύ ύπνο, με μερικά νεογέννητα να κοιμούνται έως και 18 ώρες την ημέρα. Εάν βρείτε τη σωστή ισορροπία ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, το παιδί σας θα κοιμάται πραγματικά περισσότερο επειδή είναι ξεκούραστο και θα έχετε ώρες αδιάκοπου ελεύθερου χρόνου. Αντίθετα, ένα υπερβολικά κουρασμένο μωρό θα διαμαρτυρηθεί για να καταφέρει να κοιμηθεί και θα δυσκολευτεί να μείνει ξύπνιο. Τα περισσότερα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν θα πρέπει να μένουν ξύπνια περισσότερο από 2-2,5 ώρες τη φορά και θα πρέπει να κοιμούνται περίπου 3-5 ώρες κάθε πρωινό. Με λίγα λόγια: Μην ξυπνάτε το μωρό!

Μύθος #2

Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι σημαίνουν άυπνες νύχτες

Όχι απαραίτητα! Εξαρτάται πραγματικά από το αν το μωρό σας είναι υπερβολικά κουρασμένο. Εάν το μωρό σας είναι ξύπνιο κάθε ώρα τη νύχτα και δεν κοιμάται (ή κοιμάται λίγο) κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι υπερβολικά κουρασμένο. Εάν το μωρό σας κοιμάται ικανοποιητικά τη νύχτα (3-5 ώρες τη φορά) και παίρνει αρκετούς σύντομους υπνάκους την ημέρα (γενικά από 30-45 λεπτά ο καθένας), δεν θα είναι υπερβολικά κουρασμένο. Να θυμάστε ότι μέχρι τα μωρά να φτάσουν τους έξι μήνες, ο αδιάκοπος ύπνος μπορεί να μην είναι αναπτυξιακά εφικτός.

Μύθος #3

Κοιμάται αργά τη νύχτα = Ξυπνάει αργά το πρωί

Σίγουρα όχι. Τα παιδιά έχουν φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς – ένα είδος εσωτερικού ρολογιού που λέει στο σώμα πότε να ξυπνήσει και πότε να κοιμηθεί. Αυτό που λέει ο κιρκάδιος ρυθμός των μωρών είναι ότι θέλουν να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν νωρίς. Ως αποτέλεσμα, όταν το μωρό κοιμάται αργά θα εξακολουθεί να ξυπνάει νωρίς και έτσι να είναι ανήσυχο. Ακολουθήστε λοιπόν τους ρυθμούς του μικρού σας. Εάν το μωρό σας ξυπνάει 6-7 το πρωί κάθε ημέρα, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Βάλτε το για ύπνο νωρίς, ώστε να ξεκουραστεί επαρκώς και να είναι πιο ορεξάτο τις ώρες που περνάει ξύπνιο.