Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια μαγική και συνάμα αγχωτική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μέσα σε 9 μήνες αναπτύσσεται και δημιουργείται μια νέα ζωή, επομένως είναι απόλυτα λογικό οι αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές, να είναι συγκλονιστικές και ραγδαίες. Ο οργανισμός σας προσαρμόζεται σε μια νέα συνθήκη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις αυτής της περιόδου. Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα μιας γυναίκας με πολλούς τρόπους. Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι απλώς αυξάνεται το βάρος, στην πραγματικότητα παρατηρούνται μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές και στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Είναι λογικό στη πρώτη εγκυμοσύνη αυτές οι αλλαγές να σας προκαλέσουν άγχος αφού είναι πρωτόγνωρες για εσάς. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι ακίνδυνες και πρόσκαιρες. Η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος.

Τι είναι η μάσκα της εγκυμοσύνης;

Μια πολύ συχνή αλλαγή στο δέρμα είναι το μέλασμα, χλόασμα ή αλλιώς «η μάσκα της εγκυμοσύνης», που ουσιαστικά είναι σκουρόχρωμες κηλίδες ή πανάδες στο πρόσωπο και το σώμα. Οι γυναίκες με σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές, ενώ πολλές φορές μπορεί να είναι κληρονομικό. Η εμφάνιση του μελάσματος μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη στις επόμενες εγκυμοσύνες που θα προκύψουν. Πολλές γυναίκες παρατηρούν πανάδες γύρω από τα χείλη, τη μύτη, το μέτωπο, στα ζυγωματικά ή κατά μήκος της κάτω γνάθου.

Στο σώμα μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες στο στήθος, στις θηλές ή στο εσωτερικό των μηρών και γενικότερα τα σκουρόχρωμα σημεία του σώματος μπορεί να γίνουν πιο έντονα π.χ. αγκώνες. Αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες διεγείρουν μια προσωρινή αύξηση παραγωγής μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά. Περισσότερο από το 90% των εγκύων θα εμφανίσει αυτές τις σκούρες πανάδες- κηλίδες.

Συνήθως το μέλασμα φεύγει μερικούς μήνες μετά τον τοκετό και η επιδερμίδα επιστρέφει στη κανονική της κατάσταση. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα δεν επανέρχεται πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση.

Πώς θα την αποφύγετε

Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο είναι ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης του μελάσματος. Είναι γνωστό ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (UV ακτίνες) εντείνει τις αλλαγές στη χρωστική του δέρματος, ενώ ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση ενός αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, καθημερινά, ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας, και η συχνή ανανέωσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντική είναι επίσης η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού σε όλες τις περιοχές του εκτεθειμένου δέρματος 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ένα υγιές, ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο επιρρεπές στις δυσχρωμίες, γι’αυτό συνιστάται η χρήση ήπιων καθαριστικών και κρεμών που δεν ερεθίζουν το δέρμα.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Μετά τον τοκετό υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του δέρματος, ενώ η προστασία από τον ήλιο πρέπει να συνεχιστεί. Αν το μέλασμα παραμένει στο δέρμα ως κηλίδες μετά από μερικούς μήνες, συνήθως προτείνεται η χρήση λευκαντικής κρέμας ή μάσκας, πάντα με ιατρική υπόδειξη. Φυσικά μην ξεχνάτε ότι ακριβώς όπως το μέλασμα αναπτύσσεται αργά, η αποκατάσταση τείνει να είναι επίσης αργή. Έτσι, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά να πάρουν αρκετούς μήνες. Άλλωστε, πόση σημασία έχουν μερικά επιφανειακά σημάδια μπροστά στο μεγαλείο της μητρότητας!