Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην αίθουσα τοκετού, τα οποία ο μέσος μπαμπάς ίσως να μην περίμενε ότι θα τα ζήσει. Αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε σύντροφος είναι να υποστηρίξει πλήρως την έγκυο που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο του παιδί του.

H σύντροφός σας θα σας χρειάζεται σε κάθε στάδιο – από τις πρώτες συσπάσεις μέχρι τον τοκετό και μετά. Μπορείτε να προετοιμαστείτε νωρίτερα παίρνοντας μαζί της ένα μάθημα τοκετού ή μιλώντας σε άλλους μπαμπάδες για την εμπειρία.

Πάνω από όλα, θα πρέπει να ζητήσετε από τη σύντροφό σας να μιλήσει για το τι θέλει και τι χρειάζεται. Θα σας ενημερώσει. Είναι καλή ιδέα να συζητήσετε μαζί της τι πιστεύει ότι θα θέλει από εσάς κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε εσείς όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να φτάσετε στο νοσοκομείο. Θα πρέπει επίσης να είστε αυτός που θα βρίσκεται σε επαφή με την υπόλοιπη οικογένεια και θα παρακολουθεί τις τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ ο τοκετός είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες για άνδρες που θα ήθελαν να φανούν χρήσιμοι μέσα στην αίθουσα τοκετού.

Πρώιμος τοκετός

Τις πρώτες ώρες του τοκετού, η κύρια δουλειά σας είναι να αποσπάτε την προσοχή. Ρωτήστε την αν θέλει να τις τρίψετε την πλάτη ή τα πόδια της. Βάλτε μουσική και περπατήστε μαζί της στο δωμάτιο. Ενθαρρύνετέ την να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ξαπλώνει ακίνητη και να φοβάται την επόμενη σύσπαση.

Ενεργητικός τοκετός

Καθώς οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνότερες και πιο δυνατές, ο ρόλος σας γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Εάν παρακολουθήσατε ένα μάθημα τοκετού, τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσετε ότι έχετε διδαχθεί. Εάν δεν πήγατε σε μάθημα, ζητήστε συμβουλές από τη νοσοκόμα.

Σε αυτό το σημείο, η κύρια δουλειά σας είναι να βοηθήσετε την σύντροφό σας να διατηρήσει τη συγκέντρωσή της. Δεν πρέπει να τα παρατάει και να πανικοβάλλεται. Εάν αρχίσει να ενεργεί ανήσυχη ή ταραγμένη κατά τη διάρκεια μιας συστολής, κάντε οπτική επαφή μαζί της και ενθαρρύνετέ την να πάρει μια βαθιά ανάσα. Κρατήστε της το χέρι και πείτε της ότι τα πάει περίφημα.

Αλλά να είστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα η ενθάρρυνσή σας να μην συναντήσει την αναμενόμενη ανταπόκριση. Μεταξύ των συσπάσεων, θα είστε ταυτόχρονα φροντιστής και υπηρέτης της συντρόφου σας – αν θέλει μερικά παγάκια, θα φέρετε μερικά. Και γρήγορα! Αν θέλει να τις τρίψετε την πλάτη, θα σηκώσετε τα μανίκια σας και θα πιάσετε δουλειά.

Τοκετός 

Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή – ένα γεγονός που θα θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και εδώ είναι το δύσκολο μέρος – πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα δάκρυα και την υστερία σας μέχρι τη γέννηση του μωρού. Η γυναίκα σας χρειάζεται την υποστήριξή σας – μεταφορικά και κυριολεκτικά. Θα της δίνετε ενθάρρυνση με κάθε ώθηση και μπορεί επίσης να τη στηρίζετε στην πλάτη για να μπορεί να πιέζει άνετα.

Εάν είστε έτοιμοι, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να παρακολουθήσετε τον πραγματικό τοκετό. Όταν ρίξετε μια πρώτη ματιά στο κεφάλι του μωρού σας, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τη σύντροφό σας ότι έχει σχεδόν τελειώσει.

Μετά τον τοκετό

Οι άντρες έχουν συχνά την παρόρμηση να κάνουν δύο πράγματα αφού δουν το παιδί τους να γεννιέται: Κλαίνε και μετά πιάνουν μια κάμερα. Καθώς η σύντροφός σας κρατά το μωρό σας για πρώτη φορά, θα ανάψετε το φλας. Μετά από μερικές καλές λήψεις, θα θελήσετε να αφήσετε κάτω την κάμερα και να αγκαλιάσετε το μωρό σας. Κρατήστε το κοντά και αφήστε το να μελετήσει το πρόσωπό σας. ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

Εάν το μωρό σας βρίσκεται στην αίθουσα νεογνών όσο η σύντροφός σας αναρρώνει, πηγαίνετε και κάντε της παρέα. Όταν πέσει για ύπνο, μπορείτε να κάνετε τον πρώτο γύρο τηλεφωνικών κλήσεων σε φίλους και συγγενείς. Και μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε και με την σύντροφό σας. Αν είναι ξύπνια, θα θέλει να ακούσει τα νεότερα για την κατάσταση του μωρού. Θα θέλει επίσης να ακούσει πόσο υπέροχη ήταν.

Όταν συμβαίνει το απροσδόκητο

Εσείς και η γυναίκα σας θα πρέπει να έχετε ήδη ένα λεπτομερές σχέδιο τοκετού. Θα πρέπει να ξέρετε τι είδους παρεμβάσεις θέλει ή δεν θέλει και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υπενθυμίσετε σε γιατρούς και νοσηλευτές τις επιθυμίες της. Αλλά μόλις ξεκινήσει ο τοκετός, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Εάν ο τοκετός δεν εξελίσσεται ομαλά, η γυναίκα σας μπορεί να χρειαστεί μια παρέμβαση την οποία δεν είχε σχεδιάσει – όπως το να κάνει επισκληρίδιο ή ακόμα και καισαρική τομή.

Εάν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, η ψυχραιμία σας θα είναι απαραίτητη για να τη βοηθήσετε να την πάρει. Κι όταν το παιδί σας ρωτήσει για τα γενέθλιά του, θα έχετε πραγματικά μια ιστορία να πείτε.

 

Πριν βρεθείτε στην αίθουσα τοκετού, δεν θα ξέρετε ποτέ πραγματικά πώς μπορεί να είναι αυτή η εμπειρία. Αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για την σύντροφό του που γεννά, είναι απλώς να είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικός και να βοηθάει με τα μικρά πράγματα.