Ο πονόδοντος είναι πολύ συχνός στα παιδιά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο πονόδοντος είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ζητήματος – όπως η τερηδόνα – το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστερήσεις. Εάν λοιπόν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα δόντια, φροντίστε να κλείσετε αμέσως ένα ραντεβού με τον παιδοδοντίατρο για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές ή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Αν ο πονόδοντος δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως βακτηριακές λοιμώξεις ακόμη και απώλεια δοντιών.

Ενώ περιμένετε το προγραμματισμένο ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, μπορείτε να προσφέρετε προσωρινή ανακούφιση στο μικρό σας με τις ακόλουθες σπιτικές θεραπείες:

Προειδοποίηση: Μην χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα που αναφέρονται σε αυτήν τη λίστα εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε αυτά.

#1 Ξεπλύνετε με χλιαρό αλατόνερο

Ένας δοκιμασμένος τρόπος για να ανακουφίσετε τον πόνο των δοντιών είναι το ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό. Αυτή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής, καθώς το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια και το ζεστό νερό ανακουφίζει από την ενόχληση και μειώνει το πρήξιμο των ούλων. Πάρτε ένα ποτήρι ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μετά χρησιμοποιήστε το μείγμα ως στοματικό διάλυμα.

#2 Επαλείψτε πάστα σκόρδου

Κανείς δεν θέλει την αναπνοή του σκόρδου, αλλά αν το σκόρδο ανακουφίζει από τον πονόδοντο τότε γιατί όχι; Γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης των επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα, το σκόρδο δρα και ως αναλγητικό. Θρυμματίστε ένα ή δύο σκελίδες για να κάνετε μια πάστα και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή με μια μπατονέτα. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού θα βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού που προκαλείται από τη μόλυνση.

#3 Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα

Τοποθετήστε μια παγοκύστη ή κρύα κομπρέσα στο εξωτερικό μάγουλο του παιδιού σας κοντά στην πληγείσα περιοχή. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Κρατήστε την κομπρέσα στην επώδυνη περιοχή για 20 λεπτά κι επαναλάβετε κάθε λίγες ώρες.

#4 Χρησιμοποιήστε φακελάκια τσαγιού μέντας 

Η μέντα είναι το πιο νόστιμο αναλγητικό για τα παιδιά. Τα φακελάκια τσαγιού μέντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μουδιάσουν τον πόνο και να χαλαρώσουν τα ευαίσθητα ούλα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε τα φρεσκοχρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού μέντας στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα ανάμεσα στο μάγουλο και τα ούλα του παιδιού σας για να ανακουφίσετε τον πονόδοντο.

#5 Εφαρμόστε λάδι γαρύφαλλου

Τα γαρύφαλλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του πονόδοντου. Περιέχουν ευγενόλη που είναι φυσικό αναισθητικό. Για να ανακουφίσετε από τον πονόδοντο, μουσκέψτε ένα μικρό βαμβάκι με ελάχιστο λάδι γαρύφαλλου κι εφαρμόστε το εκεί όπου το παιδί σας αισθάνεται πόνο.

Ρωτήστε, επίσης, τον παιδοδοντίατρό σας αν το παιδί μπορεί να πάρει κάποιο παυσίπονο, μέχρι το ραντεβού σας μαζί του. Αν ο πόνος επιδεινώνεται προοδευτικά, στο μεταξύ, επισκεφθείτε μια επείγουσα οδοντιατρική κλινική το συντομότερο δυνατό.

Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη του πονόδοντου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη συχνότητα των πονόδοντων στο παιδί σας:

  • Βοηθήστε το να αναπτύξει καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και το νήμα καθημερινά, για να αποφύγετε τη δημιουργία πλάκας
  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και αφήστε το να ξεπλύνει το στόμα του με νερό ή στοματικό διάλυμα, μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη ή άμυλο
  • Επισκεφθείτε προληπτικά με το παιδί σας τον παιδοδοντίατρο κάθε 6 μήνες, καθώς θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της στοματικής του υγείας και στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων
  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να τρώει υγιεινά σνακ, όπως μήλα και μπανάνες, αντί για κολλώδεις τροφές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τερηδόνα