Κάθε στιγμή στην καθημερινή φροντίδα του μωρού είναι σημαντική και απαιτεί προσοχή και ασφάλεια, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του. Ο ύπνος κρύβει μερικές «παγίδες» και έτσι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Άλλωστε, όταν το μωρό σας κλείσει τα ματάκια του θέλετε να είστε ξέγνοιαστοι και σίγουροι ότι είναι ασφαλές και δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο. Εμείς συγκεντρώσαμε 8 συμβουλές για ασφαλή ύπνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

  1. Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
  2. Χρησιμοποιήστε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου για να παραμένει το βρέφος στην ίδια θέση με ασφάλεια.
  3. Μοιραστείτε το δωμάτιό σας ,όχι όμως το κρεβάτι σας. Τα βρέφη κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν μοιράζονται το κρεβάτι τους με άλλους. Ο ύπνος του μωρού στο καναπέ είναι επίσης επικίνδυνος.
  4. Ο θηλασμός δρα προστατευτικά. Δίνοντας στο μωρό μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους 6 μήνες, το προστατεύετε από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Όταν ταΐζετε το μωρό τη νύχτα, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν κουβέρτες και μαξιλάρια στο κρεβάτι.
  5. Απομακρύνετε από την κούνια του μωρού μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες και αρκουδάκια. Τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να κοιμίζετε το βρέφος μέσα σε έναν ειδικό υπνόσακο, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
  6. Φροντίστε πάντα να βεβαιώνεστε ότι η ατμόσφαιρα του δωματίου που κοιμάται το μωρό σας είναι καθαρή. Αν είστε καπνιστές μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Και ακόμη κι όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μην καπνίζετε κοντά στο μωρό.
  7. Να ελέγχετε ότι η θερμοκρασία του δωματίου δεν είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε χαμηλή. Επίσης, μην του φοράτε πολύ ζεστά ρούχα την ώρα του ύπνου και ποτέ μην καλύπτετε το πρόσωπο και το κεφάλι του.
  8. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε όσους σας βοηθούν με την ανατροφή του παιδιού, σχετικά με τους κανόνες για ασφαλή ύπνο.