Οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν αυτή τη φορά με δώρο παιχνίδια και κάπες υπερηρώων.

Ο σχεδιασμός σε ορισμένες πόλεις για τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει κι άλλους τρόπους ανταμοιβής για αυτή τη νέα κατηγορία εμβολιαζόμενων κατά της Covid-19.

Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα ετοιμάζουν δωροκάρτες των 100 δολαρίων, επισκέψεις στο Άγαλμα της Ελευθερίας και δωρεάν εισιτήρια σε αθλητικές διοργανώσεις.

Παραλήπτες είναι όσα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών προσέλθουν με τους γονείς τους για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που προ ημερών εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ειδικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η δόση είναι μικρότερη και σε διαφορετική συσκευασία από αυτή που χρησιμοποιείται στους ενήλικες.

Η διαδικασία άρχισε στις ΗΠΑ σε χαμηλούς ρυθμούς σε νοσοκομεία, παιδιατρεία και φαρμακεία την Τετάρτη.

Συνολικά, 28 εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών είναι επιλέξιμα για τη χορήγηση των συνολικά δύο δόσεων του εμβολίου.

Οι έφηβοι 12-15 ετών έχουν ήδη ενταχθεί προ εξαμήνου στο αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Μια κρίσιμη φάση

Η έγκριση για τη χορήγηση εμβολίου στα μικρότερα παιδιά έρχεται σε μια κομβική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 του μήνα.

Γιορτή, που παραδοσιακά για τους Αμερικανούς σημαίνει ταξίδια, μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και πολυπληθείς συναντήσεις.

Πρόκειται για μία κρίσιμη φάση στην εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού των ΗΠΑ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη με τους ενήλικες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες κι ενώ περίπου ένα στα τέσσερα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι σε ανήλικα, μετά και το άνοιγμα των σχολείων.

Μέχρι σήμερα, περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό επί αμερικανικού εδάφους.

Παρά το ότι η σοβαρή νόσησής τους δεν είναι συχνή, περισσότερα από 8.300 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν μέχρι στιγμής εισαχθεί με Covid-19 στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Πολλά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική, ενώ 146 έχουν πεθάνει.

Άλλα 5.200 παιδιά, με μέσο όρο ηλικίας τα 9 έτη, που μολύνθηκαν από κοροναϊό, αρκετά χωρίς συμπτώματα, παρουσίασαν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση, που προκαλεί φλεγμονή σε ζωτικά όργανα και χωρίς την κατάλληλη αγωγή μπορεί να να αποβεί μοιραία.

Μικτή εικόνα

Ενόψει της Ημέρα των Ευχαριστιών, πολλοί ήταν οι γονείς που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για τα μικρά τους, ευελπιστώντας ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν προλάβει να τα «θωρακίσουν» έναντι του κοροναϊού και του κινδύνου μετάδοσης από συγγενείς και φίλους.

Στον παιδιατρικό όμιλο Tribeca Pediatrics, για παράδειγμα, το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύστηκε από κλήσεις γονέων, που θέλουν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά τους.

Το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας έκλεινε κατά μέσο όρο 1.000 ραντεβού την ώρα, με το που άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας η σχετική διαδικασία.

Τώρα, σχεδιάζει να συνεργαστεί και με σχολεία και εκκλησίες για τη χορήγηση δόσεων σε παιδιά που μένουν σε συνοικίες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Το Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους του Οχάιο υπολογίζει ότι θα χορηγεί περίπου 50 δόσεις την ώρα σε παιδιά 5-11 ετών τις επόμενες ημέρες.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από την επόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση της αποστολής των πρώτων 15 εκατομμυρίων δόσεων και με το άνοιγμα εμβολιαστικών μονάδων σε σχολεία.

Σε αρκετές περιοχές, πάντως, κυρίως σε αυτές όπου τα ποσοστά ανεμβολίαστων παραμένουν υψηλά, οι αρχές κρατούν μικρό «καλάθι».

Στην κομητεία Μακόν στη Μοντάνα, φερ’ ειπείν, όπου μόλις το 28% των 1.700 κατοίκων της είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι υπεύθυνοι στο τοπικό ιατρείο λένε ότι θα παραγγείλουν δόσεις εμβολίων αφότου θα έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

Αγώνας μετ’ εμποδίων

Σε μόλις προ λίγων ημερών έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών γονέων παιδιών 5-11 ετών δήλωναν ότι σκόπευαν να τα εμβολιάσουν, με το που οι αρμόδιες αρχές θα έδιναν το «πράσινο φως».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει την προμήθεια συνολικά 65 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που προορίζεται για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι έρευνες συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, για εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών.

Σύμφωνα με την Pfizer, τα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους.

Στο μεσοδιάστημα, οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 12 ετών συνεχίζεται με σχετικά σταθερούς ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών άνω των 12 ετών κυμαίνεται στο 68%, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).