Θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που αγαπά και εκτιμά τη μουσική; Δεν χρειάζεται να είστε βιρτουόζοι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσική.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενορχήστρωση των απαρχών μιας δια βίου αγάπης για τη μουσική.

6 τρόποι να μεγαλώσετε παιδιά που αγαπούν τη μουσική

Τραγουδήστε στο παιδί σας και μαζί με αυτό

Είτε τραγουδάτε α καπέλα καθώς μαγειρεύετε είτε τραγουδάτε δυνατά ακούγοντας ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, δημιουργείτε ένα περιβάλλον γεμάτο μουσική για το παιδί σας. Και μην ανησυχείτε αν είστε λίγο απροετοίμαστοι. Το να πατάτε στις νότες δεν είναι σημαντικό. Αυτό που είναι πράγματι σημαντικό είναι να αλληλεπιδράτε με το παιδί σας μουσικά, κάτι που δείχνει στο μικρό σας ότι εκτιμάτε τη μουσική. Επίσης, αν νιώθετε ανασφάλεια για τη φωνή σας, είναι καλύτερο να αποφύγετε αρνητικές δηλώσεις όπως «δεν μπορώ να τραγουδήσω σωστά». Προσπαθείτε να αναπτύξετε μια θετική στάση απέναντι στη μουσική. Άλλωστε, τα παιδιά δεν είναι οι σκληροί μουσικοί κριτικοί που είναι πολλοί ενήλικες. Θα τους αρέσει να τραγουδούν μαζί σας ανεξάρτητα από το πώς ακούγεστε.

Παρουσιάστε του μια ποικιλία μουσικής

Τα μικρά παιδιά είναι δεκτικά σε όλα τα είδη μουσικής: τζαζ, κλασική, ποπ, λάτιν κ.λπ. Εκθέτοντας το μικρό σας σε μια ποικιλία καλλιτεχνών, συνθετών και στυλ, δημιουργείτε ένα διεγερτικό μουσικό περιβάλλον – ένα σπίτι γεμάτο με ήχους διαφορετικών οργάνων, γλωσσών και ρυθμών. Επίσης, όσο πιο γρήγορα μυήσετε ένα παιδί στα διαφορετικά στυλ μουσικής τόσο το καλύτερο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, κάπου γύρω στα 8 ή 9, είναι πιθανό να επιλέξουν ένα αγαπημένο είδος μουσικής και να θέλουν να ακούν αυτό το συγκεκριμένο στυλ για αρκετό καιρό. Έτσι, πριν αποφασίσουν τα παιδιά για το αγαπημένο τους στυλ, θέλετε να γνωρίζουν την απίστευτη ποικιλία που είναι διαθέσιμη.

Αναζητήστε μαζί με το παιδί νέα κομμάτια

Ακόμη κι αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα τελευταία tech trends, υπάρχουν πολλές εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να βρείτε εύκολα και γρήγορα μουσική. Αξιοποιήστε μαζί με το παιδί σας την τεχνολογία και έτσι θα το βοηθήσετε να εξοικειωθεί και με τη μουσική και με τα ψηφιακά μέσα. Βρείτε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, νέες κυκλοφορίες και οργανώστε παρέα μουσικές λίστες για κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς σας.

Παρακολουθήστε συναυλίες

Από μία παιδική παράσταση στο Μέγαρο μέχρι μια συναυλία στο πάρκο της γειτονιάς σας, δώστε στο παιδί την ευκαιρία να παρακολουθήσει live μουσική (πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό).

Χορέψτε

Τα παιδιά λατρεύουν να χορεύουν, γι’ αυτό βάλτε δυνατά τη μουσική και αφεθείτε στον ρυθμό της.

Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με μουσικά όργανα

Εάν το παιδί σας μαθαίνει να παίζει πιάνο ή κάποιο άλλο μουσικό όργανο –ακόμη και κατσαρόλες– γιατί να μην οργανώσετε μια αυτοσχέδια παράσταση στο σπίτι σας; Θα μπορούσατε ακόμη και να βιντεοσκοπήσετε την παράσταση ως δώρο για τη γιαγιά και τον παππού.