Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα παιδιά: Ενισχύει την ανάπτυξή τους, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς, φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας, εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Ωστόσο, πολλές φορές το παιδί σας μπορεί να σας δίνει την εντύπωση ότι αδιαφορεί πλήρως για τα σημαντικά οφέλη του ύπνου κι ότι το μόνο που θέλει να κάνει το βράδυ είναι να παίζει στον υπολογιστή και να χοροπηδάει στο κρεβάτι του. Πράγματι, ένα δραστήριο παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο, αφού μπορεί να νιώθει υπερένταση.

Αν ψάχνετε, λοιπόν, μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε το δραστήριο παιδί σας πριν τον ύπνο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς θα ηρεμήσετε το δραστήριο παιδί σας πριν τον ύπνο

*Επιλέξτε τις σωστές τροφές

Κάνοντας τις σωστές διατροφικές επιλογές μπορείτε να βοηθήσετε το δραστήριο παιδί σας να προετοιμαστεί για ύπνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η μαμά σας σάς έδινε μια κούπα ζεστό γάλα τα βράδια που δεν σας έπαιρνε ο ύπνος. Τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βρώμη και τα αμύγδαλα φαίνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε όνειρα γλυκά.

*Όχι οθόνες πριν τον ύπνο

Η έκθεση στο τεχνητό φως των οθονών έχει αρνητική επίδραση στον ύπνο του παιδιού, καθώς μπερδεύει τον κιρκάδιο ρυθμό του (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού του). Επομένως, φροντίστε το παιδί να μένει μακριά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή προτού κοιμηθεί.

*Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Ακόμη και το πιο δραστήριο παιδί μπορεί να προετοιμαστεί για ύπνο αν ακολουθήσει μια χαλαρωτική ρουτίνα. Ένα χλιαρό ντους, το διάβασμα ενός παραμυθιού και μια ζεστή αγκαλιά σας σίγουρα θα βοηθήσουν το μικρό σας να κοιμηθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

*Χαμηλώστε τον φωτισμό

Για να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο, χαμηλώστε τον φωτισμό σε όλο το σπίτι και εξασφαλίστε ότι επικρατεί ηρεμία στον χώρο.