Ενώ συνήθως συνδέουμε το «baby blues» και την επιλόχεια κατάθλιψη με τις γυναίκες, οι νέοι μπαμπάδες μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές αλλαγές στη διάθεση αφού φέρουν το μωρό στο σπίτι.

Τα συχνά νυχτερινά ταΐσματα… Το κλάμα που δεν μπορείτε να κατευνάσετε… Η αναδιάταξη της ρουτίνας σας για να ανταποκρίνεστε στις συνεχείς ανάγκες του νεογέννητου… Τώρα πια δεν είστε μόνο σύντροφος, αλλά και οικογενειάρχης. Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σας χαροποιεί αλλά και να σας πανικοβάλλει…

Δεν είναι τυχαίο πως, περίπου 1 στους 10 άνδρες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού του (πηγή: Journal of the American Medical Association).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος είναι εν μέρει βιολογικός και αφορά στις αλλαγές που βιώνουν και οι άνδρες στα επίπεδα των ορμονών τους μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Αλλά, υπάρχουν και πολλοί μη ορμονικοί παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο:

  • Ζήλια: Οι άντρες μπορεί να έχουν συνηθίσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής των συντρόφων τους. Αυτό αλλάζει όταν ένα μωρό μπαίνει στην εξίσωση. Κι ενώ οι μαμάδες τείνουν να δένονται γρήγορα με το μωρό, οι μπαμπάδες χρειάζονται λίγο χρόνο. Στο μεταξύ, μπορεί να αισθανθούν σαν τρίτος «τροχός».
  • Πίεση: Ένας νέος πατέρας μπορεί να αισθανθεί έντονη πίεση για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για το νέο μέλος της οικογένειάς του. Κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος γύρω από τα οικονομικά και την καριέρα.
  • Ενοχή: Υπάρχει μια πολιτιστική προσδοκία ότι οι νέοι μπαμπάδες πρέπει να πετούν στα σύννεφα. Αν δεν το νιώθουν αυτό ακόμη, μπορεί να κατακλυστούν από αισθήματα ενοχής.
  • Στους δύο τρίτος δεν χωρά: Οι περισσότεροι νέοι γονείς κοιμούνται τόσο λίγο και κάνουν τόσο λίγο σεξ, που μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί ξαπλώνουν στο ίδιο κρεβάτι. Η έλλειψη είτε του ύπνου είτε του σεξ μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του μπαμπά.

6 ανησυχητικά σημάδια

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες συνήθως τα σημάδια είναι τα εξής:

  • Θυμός, ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δουλειά ή αγαπημένες δραστηριότητες
  • Δουλειά όλη την ώρα
  • Απομόνωση ή απόσυρση από την οικογένεια και τους φίλους
  • Αίσθημα απογοήτευσης ή κυνισμού
  • Αίσθημα λύπης, απελπισίας ή συντριβής

Οι άνδρες που έχουν ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Το ίδιο και οι νέοι μπαμπάδες των οποίων οι σύντροφοι έχουν επίσης επιλόχεια συμπτώματα.

Βοήθεια για την πατρική επιλόχεια κατάθλιψη

Δυστυχώς, πολλοί άνδρες γελούν με την ιδέα της πατρικής επιλόχειας κατάθλιψης. Ενώ ακόμη κι αν δεχτούν ότι είναι γεγονός, μπορεί να μην παραδεχτούν ότι τους επηρεάζει.

Αλλά δεν υπάρχει τίποτα επαίσχυντο για την επιλόχεια κατάθλιψη. Η πατρότητα είναι μια τεράστια νέα δουλειά, με πολλές ώρες και χωρίς αμοιβή, και η κοινωνία δεν κάνει αρκετά καλή δουλειά υποστηρίζοντας τους άνδρες σε αυτόν τον ρόλο.

Για να διατηρήσετε μια θετική διάθεση ως νέος μπαμπάς, οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσετε στην αυτοφροντίδα:

  • Φάτε καλά
  • Ασκηθείτε
  • Ξεκουραστείτε (πάρτε έναν υπνάκο όταν μπορείτε να το κάνετε)
  • Αποφύγετε το ποτό, τον τζόγο και άλλες απερίσκεπτες συμπεριφορές
  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας – είτε πρόκειται για τον σύντροφό σας, τον γονέα, τον αδερφό ή τον φίλο σας (ή οποιονδήποτε θα σας ακούσει χωρίς να ασκήσει κριτική).

 

Η προσαρμογή σε ένα νέο μωρό απαιτεί χρόνο. Είναι φυσιολογικό η διάθεσή σας να είναι λίγο δύσκολη το πρώτο διάστημα. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας διαρκέσουν περισσότερο από 3 έως 5 εβδομάδες, σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου ή ψυχοθεραπευτή. Αν αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε βοήθεια δεν σημαίνει ότι είστε ανίκανοι. Σημαίνει ότι κάνετε ό,τι πρέπει για να γίνετε ο καλύτερος σύντροφος – και ο καλύτερος μπαμπάς – που μπορείτε.