Γλυκιά από την καραμελωμένη μαραθόριζα, σκορδάτη και χορταστική αυτή η ανοιξιάτικη φασολάδα ψήνεται στον φούρνο και γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με την προσθήκη μιας τραγανής κρούστας από ψωμί και παρμεζάνα.

Η συνταγή γίνεται εύκολα χορτοφαγική αν παραλείψετε το μπέικον και προσθέσετε λίγο λευκό miso για βαθιά γεύση.

Υλικά:

3 φρέσκα σκόρδα
3 μαραθόριζες (μεσαίες, περίπου 800 γρ)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια σαλότ
100γρ. πανσέτα ή μπέικον (κομμένα σε κύβους)
2 δαφνόφυλλα
Φρέκο θυμάρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
800 γρ. φασόλια (βρασμένα)
150ml λευκό κρασί
250ml ζωμό λαχανικών (ή κότας)

Για την κρούστα:
100γρ ψίχουλα ψωμιού
20 γρ. ζάχαρη
60 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C (με αέρα 180). Χτυπήστε τα κεφάλια του σκόρδου και αφαιρέστε τα εξωτερικά στρώματα. Κόψτε το πάνω και κάτω μέρος του μάραθου, και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα εάν φαίνονται ταλαιπωρημένα. Κόψτε τον μάραθο πρώτα στη μέση και έπειτα σε χοντρές λωρίδες.

Βάλτε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας λάδι. Σοτάρετε τη μισή ποσότητα σκόρδου, το μάραθου και τα κρεμμυδιών μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, αλατοπιπερώστε και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όλο το φαγητό.

Προσθέστε άλλες δύο κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα λαχανικά (ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας σας, ίσως χρειαστεί να το κάνετε σε περισσότερες από δύο παρτίδες).

Σοτάρετε την πανσέτα στο ίδιο τηγάνι για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να απελευθερώσει το λίπος της και στη συνέχεια βάλτε την και αυτήν στο ταψί με τα λαχανικά.

Ρίξτε από πάνω τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι (κρατήστε λίγο για την κορυφή) και το ξύσμα λεμονιού, στη συνέχεια προσθέστε τα φασόλια, ανακατέψτε καλά, ρίξτε το κρασί και το ζωμό και αλατοπιπερώστε.

Ανακατέψτε τα ψίχουλα, τη ζάχαρη και την παρμεζάνα με το θυμάρι που κρατήσατε στην άκρη και πασπαλίστε πάνω από τα φασόλια.

Ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 45 λεπτά.

Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι η κρούστα να γίνει χρυσή και τραγανή και αφήστε το να κάτσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.