Επειδή συνήθως η μεγαλύτερη μάχη γονέων- παιδιών (μετά από εκείνη του πρωινού ξυπνήματος) είναι η μάχη για το ντύσιμο του παιδιού, εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας λίγο πιο εύκολη και την οικογενειακή σας ζωή λίγο πιο… γαλήνια.

#1 Οργανωθείτε εκ των προτέρων

Ένα tip που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και σε εσάς είναι να βρίσκετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα της επόμενης ημέρας. Κάπως έτσι θα είστε σε θέση να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο το πρωί. Σκεφθείτε απλώς εκείνο το πρωί που ψάχνατε επί δέκα λεπτά την αγαπημένη του ζακέτα για να ανακαλύψετε τελικά ότι ήταν στα άπλυτα.

#2 Δώστε του επιλογές

Τα περισσότερα νήπια αποζητούν τον έλεγχο με κάθε ευκαιρία. Επομένως, καλό είναι όποτε γίνεται να τους τον δίνετε ή έστω να τους δίνετε την εντύπωση ότι τον έχουν. Επομένως, μπορείτε να αφήσετε το μικρό σας να επιλέξει ανάμεσα σε προκαθορισμένες επιλογές, για παράδειγμα ανάμεσα στο καφέ ή το γαλάζιο μπλουζάκι του.

#3 Δείξτε σεβασμό στις προτιμήσεις του

Όπως εσείς μπορεί να αντιπαθείτε το μάλλινο ύφασμα ή απλώς να μη σας βολεύουν τα εφαρμοστά ρούχα, έτσι και το μικρό σας έχει τις προτιμήσεις του, τις οποίες οφείλετε να σεβαστείτε. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αποφεύγετε όσα ενοχλούν το παιδί, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι δίνει σημασία στη γνώμη του.

#4 Αφήστε το να εξασκηθεί

Μέχρι τα τρία τους, τα περισσότερα νήπια μπορούν να βάλουν μόνα τους μια φόρμα και ένα φούτερ. Τα πιο δύσκολα καθήκοντα, όπως τα ρούχα με φερμουάρ και κουμπιά, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Μάλιστα, το παιδί μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση από τη διαδικασία του ντυσίματος, αφού το κάνει να νιώθει ικανό. Ακόμα κι αν χρειάζεται αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία του ντυσίματος, καλό είναι να το αφήνετε να ντύνεται μόνο του όποτε έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που δεν σας πιέζει τόσο ο χρόνος.

#5 Μετατρέψτε τη διαδικασία σε… παιχνιδάκι

Μπορεί εσείς να τρέχετε το πρωί προκειμένου να προλάβετε να τα κάνετε όλα στην ώρα τους, το μικρό σας όμως ίσως φαίνεται να μη μοιράζεται την ίδια ανησυχία με εσάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προτιμάει να βλέπει τηλεόραση και να παίζει μέχρι να πάρει απόφαση να ντυθεί. Για να αποφύγετε λοιπόν την αργοπορία αλλά και τις εντάσεις, μετατρέψτε τη διαδικασία του ντυσίματος σε παιχνίδι. Για παράδειγμα, πείτε του ότι θα κλείσετε τα μάτια σας και ότι θα μετρήσετε πόση ώρα τού πήρε για να βάλει την μπλούζα και το παντελόνι του. Εναλλακτικά, βάλτε ένα χρονόμετρο στα δέκα λεπτά και επιβραβεύστε το παιδί με ένα αυτοκόλλητο όταν καταφέρνει να ντυθεί εντός της προθεσμίας.

Να θυμάστε ότι…

Δεν βλάπτει να αφήνετε το μικρό σας να επιλέγει μερικές φορές αυτά που θα φορέσει. Μπορεί να θέλετε απεγνωσμένα να φαίνεται «περιποιημένο», αλλά αν κάνετε πίσω και κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα, πραγματικά δεν έχει σημασία αν τα ρούχα του δεν ταιριάζουν από την κορυφή ως τα νύχια. Εφόσον είναι κατάλληλα ντυμένο για τις καιρικές συνθήκες (δεν καλύπτεται με στρώσεις ρούχων μια ζεστή ημέρα ή δεν είναι ελαφριά ντυμένο τον χειμώνα), θα είναι καλά.