Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ένας μεγάλος αριθμός γυναικών σε όλον τον πλανήτη ασχολήθηκε περισσότερο με τη φροντίδα και την περιποίησή του, δημιουργώντας τελετουργικά ομορφιάς, όπως αυτά που απολαμβάναμε σε ένα σπα. Φάνηκε ότι το self-pampering ήταν ένας εποικοδομητικός τρόπος για να κάνουμε αποσυμπίεση, να ξεχνάμε τα δυσάρεστα και να αποτινάσσουμε την αίσθηση εγκλωβισμού που κυριαρχούσε εκείνο το διάστημα στους περισσότερους.

Skincare και καλή διάθεση

Ακόμα και αν η διαδικασία της καθημερινής μας περιποίησης είναι μινιμαλιστική και διαρκεί ελάχιστα λεπτά, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να νιώθουμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας, παρέχοντάς του την προσοχή που του αξίζει. «Το μυαλό και το δέρμα συνδέονται άρρηκτα, επηρεάζοντας το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, όταν ντρεπόμαστε ή ερχόμαστε σε δύσκολη θέση κοκκινίζουμε. Ή σε περιόδους με έντονο στρες βγάζουμε σπυράκια. Αντιθέτως, όταν νιώθουμε καλά, αυτό αποτυπώνεται και στο δέρμα μας, εξ ου και η έκφραση “έλαμψε από τη χαρά του”» λέει η Dr. Amy Wechsler, δερματολόγος και ψυχίατρος στη Νέα Υόρκη, που πιστεύει ακράδαντα στην ανακουφιστική δύναμη του beauty ritual, δηλαδή του τελετουργικού περιποίησης. «Κι από την άλλη, δεν επηρεάζεται η ψυχολογία μας όταν έχουμε κάποια δερματική πάθηση, π.χ. ακμή;» αναρωτιέται. Την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι.

Τι είπαν οι στατιστικές

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 1 στις 3 Αμερικανίδες έβαψε για πρώτη φορά τα μαλλιά της στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επίσης, σημαντική αύξηση σημείωσαν τα εργαλεία περιποίησης όπως τα face rollers με ημιπολύτιμους λίθους ή τα beauty tech gadgets που καθαρίζουν σε επαγγελματικό επίπεδο την επιδερμίδα, καθώς και εκείνα που προσφέρουν ενίσχυση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, εξισορρόπηση του τόνου του δέρματος, σύσφιξη και μείωση ρυτίδων.

Μακιγιάζ και ψυχολογία

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, αλλά και από την προσωπική μας εμπειρία, το μακιγιάζ σε εμάς τις γυναίκες επηρεάζει θετικά την ψυχολογία μας, βοηθώντας να αισθανόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιο επικοινωνιακές. «Το μακιγιάζ δεν γιατρεύει τη στενοχώρια ή το άγχος που βιώνω ενίοτε – ωστόσο νιώθω καλύτερα όταν βάζω απλά ένα κραγιόν και μάσκαρα, κάθε πρωί που βγαίνω από το σπίτι» λέει χαρακτηριστικά η Ιωάννα Σ., ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών. «Το κόκκινο κραγιόν είναι πηγή δύναμης για μένα. Το επιλέγω και για τις βραδινές μου εξόδους αλλά και σε σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού» αναφέρει η Ναταλία Μ., επιχειρηματίας.

Παίρνοντας τον έλεγχο

«Η παραμέληση του εαυτού, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι ένα κοινό στοιχείο μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και μία πολύ απλή ρουτίνα ομορφιάς, που διαρκεί μόλις 3 λεπτά, μπορεί να φαντάζει βουνό. Ωστόσο αποδεικνύεται σημαντική βοηθώντας μας να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους και της πίεσης που νιώθουμε και διατηρεί το δέρμα μας υγιές και όμορφο. Κάτι που έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Αν καταφέρουμε να τηρούμε με συνέπεια την καθημερινή διαδικασία περιποίησης, τότε θέτουμε μία καλή βάση για να ανακτήσουμε τον έλεγχο και σε άλλους τομείς της ζωής μας» εξηγεί η Dr. Wechsler.

«Αυτά τα πολύτιμα 15 λεπτά που αφιερώνω στον εαυτό μου κάθε πρωί για να κάνω το μακιγιάζ μου, αποτελούν το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας μου» αναφέρει η Χριστίνα Κ., καθηγήτρια Γυμνασίου, και συνεχίζει: «Αλλά και η βραδινή περιποίηση καθώς και η μάσκα ομορφιάς που βάζω συνήθως κάθε Κυριακή, προσθέτουν μία νότα πολυτέλειας στη ζωή μου και με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα με τον εαυτό μου».

Μία αναζωογονητική παύση στην καθημερινότητα

Η ιεροτελεστία περιποίησης είναι ένα διάλειμμα από την κουραστική ρουτίνα αποκλειστικά αφιερωμένο στον εαυτό μας. «Στην Ασία οι γυναίκες ακολουθούν μία περιποίηση 10-12 βημάτων. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το δέκατο ή δωδέκατο προϊόν θα κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Ωστόσο, το μασάζ εφαρμογής για κάθε προϊόν ξεχωριστά και η αφιέρωση του ανάλογου χρόνου μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικά για την ευεξία μας» λέει η Dr. Wechsler.

Η beauty ιεροτελεστία για να τονώσουμε την ψυχολογία μας

Ακόμα και μία ολιγόλεπτη αλλά ουσιαστική φροντίδα περιποίησης είναι καταλυτικός παράγοντας για να ξεκινάμε και να τελειώνουμε τη μέρα μας με θετική διάθεση.

Καθημερινά

Πρωί:

1. Καθαρίζουμε το δέρμα μας για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της βραδινής περιποίησης.

2. Απλώνουμε τον ορό μας.

3. Προχωρούμε στην εφαρμογή της κρέμας και του αντηλιακού μας.

4. Στη συνέχεια, κάνουμε το μακιγιάζ μας.

Βράδυ:

1. Κάνουμε ντεμακιγιάζ και καθαρισμό.

2. Τονώνουμε την επιδερμίδα με ένα ενυδατικό σπρέι ή λοσιόν.

3. Εφαρμόζουμε ένα θρεπτικό έλαιο με αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας μας απλώνουμε την κρέμα νύχτας.

4. Μετά την εφαρμογή της ενυδατικής μας σύνθεσης, κάνουμε ανοδικές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα από τον λαιμό μέχρι το σαγόνι και από το κέντρο του προσώπου προς τη γραμμή των μαλλιών. Στη συνέχεια, κάνουμε μασάζ για 1-2 λεπτά με ένα jade roller ή ένα gua sha.

Η διαδικασία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα της σύνθεσης, αυξάνοντας τη λάμψη και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Μία φορά την εβδομάδα…

Κάνουμε μία σπέσιαλ θεραπεία για πρόσωπο και σώμα

1. Το βράδυ, κατά προτίμηση, χαμηλώνουμε τα φώτα και ανάβουμε ένα κερί με αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας.

2. Ρίχνουμε στο νερό αφρόλουτρο ή/και άλατα Εpsom, τα οποία απαλλάσσoυν το σώμα από τους πόνους, συμβάλλουν στην ξεκούραση των μυών και παράλληλα στην αποτοξίνωση του δέρματος.

3. Πιάνουμε ψηλά τα μαλλιά μας και καθαρίζουμε το πρόσωπο και τον λαιμό μας και κάνουμε απολέπιση.

4. Εφαρμόζουμε μία μάσκα προσώπου για ενυδάτωση και λάμψη.

5. Χαλαρώνουμε στην μπανιέρα για 15-20 λεπτά.

6. Τρίβουμε με μία ράσπα τα πέλματά μας.

7. Αφαιρούμε τη μάσκα προσώπου και ξεπλένουμε το δέρμα μας με ζεστό νερό, για να απομακρύνουμε νεκρά κύτταρα, ρύπους και τοξίνες που έχουν απελευθερώσει οι πόροι του δέρματος. Σκουπιζόμαστε ταμποναριστά με μία καθαρή πετσέτα.

8. Εφαρμόζουμε μία θρεπτική κρέμα σώματος ή έλαιο και στη συνέχεια, λίγο πριν ξαπλώσουμε, εφαρμόζουμε μία θρεπτική κρέμα και στα πέλματά μας.

9. Απλώνουμε σε πρόσωπο και λαιμό την κρέμα νύχτας.

10. Βάζουμε κρέμα χεριών, δίνοντας έμφαση στα νύχια και στις παρωνυχίδες.

Η διαδικασία εκτός του ότι ωφελεί το δέρμα και τη διάθεσή μας, θα βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου μας.