Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει ασύγκριτη χαρά αλλά και πολλές ευθύνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στους γονείς. Αυτό το άγχος εντείνεται όταν στην οικογένεια γεννιούνται δίδυμα ή και τρίδυμα, μιας και τότε η προσπάθεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και ορισμένες φορές ακόμα και «ταυτόχρονη». Ειδικά οι γονείς των διδύμων μπορεί να χρειαστούν μερικές παραπάνω στρατηγικές για να καταφέρουν να διαχειριστούν το στρες όπως και την εξάντληση, που φέρει μαζί της η φροντίδα και η ευθύνη.

Βάζουμε προτεραιότητες

Όταν φροντίζετε τα δίδυμα μαζί με τον σύντροφό σας ή ένα αγαπημένο πρόσωπο που σας βοηθά, ίσως είναι ευκολότερο, καθώς μπορεί ο καθένας να αναλάβει από ένα μωράκι κι έτσι να μοιραστεί η δουλειά. Ωστόσο, όταν είστε μόνοι σας και πρέπει να παρακολουθήσετε ταυτόχρονα και τα δύο μωράκια, θα ήταν καλό να δώσετε προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες τους.

Πλάι – πλάι

Τα δίδυμα, όπως όλα τα αδέλφια, αγαπούν πολύ το ένα το άλλο ενώ μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό. Για αυτό ακριβώς τον λόγο νιώθουν πολύ άνετα όταν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Βάζοντας λοιπόν, τα μωρά πλάι – πλάι ή με τέτοιο τρόπο ώστε τα πόδια τους να αγγίζονται, θα τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, διευκολύνοντας έτσι και την δική σας δουλειά.

Τραγουδήστε ή χορέψτε

Οι τακτικές που χαλαρώνουν τα υπόλοιπα μωράκια, μπορεί φυσικά να βοηθήσουν και τα δίδυμα. Για αυτό όταν παρατηρείτε ότι είναι ανήσυχα δοκιμάστε να τους τραγουδήσετε ή και να χορέψετε ήπια, καθώς τα κρατάτε στην αγκαλιά σας. Δοκιμάστε ακόμα και μερικές αστείες γκριμάτσες ή χαϊδέψτε τα. Καθώς μεγαλώνουν ενδέχεται να λειτουργούν διαφορετικές στρατηγικές για το καθένα, οπότε ακόμα και τότε μην διστάσετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Ζητήστε βοήθεια

Η φροντίδα ενός μωρού αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία, οπότε είναι λογικό να χρειαστείτε βοήθεια φροντίζοντας ταυτοχρόνως δύο. Μην διστάσετε λοιπόν, να επικοινωνήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να ζητήσετε την βοήθειά τους. Ακόμα και μια απλή συζήτηση μαζί τους, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, ξεχνώντας τις περιττές ανησυχίες. Αν από την άλλη θέλετε να φροντίσετε τα δίδυμα εσείς, μπορείτε να δοκιμάσετε να ζητήσετε την βοήθειά τους για εξωτερικές δουλειές ή ακόμα και εκείνες του σπιτιού που δεν προλαβαίνετε.

Κάντε ένα διάλειμμα

Αρκετοί γονείς νιώθουν τύψεις όταν κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα, ωστόσο, είναι απαραίτητο ώστε να μπορείτε να φροντίζετε τα μικρά σας. Βρείτε λίγη ώρα μέσα στην μέρα και κάντε κάτι που πραγματικά σας ευχαριστεί και σας βοηθά να χαλαρώσετε, όπως η απόλαυση μιας μικρής λιχουδιάς ή το μπάνιο με αρωματικά έλαια.