Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που οφείλουμε ως γονείς να διδάξουμε τα παιδιά μας είναι να διαχειρίζονται με υγιείς τρόπους τα συναισθήματά τους και κατ’ επέκταση τις διαφωνίες. Κι ενώ μπορεί να θεωρούμε ότι τα παιδιά μας είναι ακόμη πολύ μικρά για να μάθουν κάτι τόσο σημαντικό, στην πραγματικότητα όσο πιο νωρίς τους εμφυσήσουμε μια αξία τόσο πιο πιθανό είναι να την ενσωματώσουν.

Παιδιά & διαφωνίες

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας διαμορφώνουν και καθιερώνουν την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία τους, σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις και καταλαβαίνουν τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει. Αναπτυξιακά, είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις και να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό, είτε συζητούν κάτι με ενήλικες είτε με άλλα παιδιά. Άλλωστε, είναι φυσιολογικό να μην συμφωνούν περιστασιακά για κάτι με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και έναν δάσκαλο ή προπονητή. Η ικανότητα να μοιράζεται κανείς ήρεμα τις απόψεις του, ακόμη και όταν έρχονται σε σύγκρουση με τις απόψεις των άλλων, αποτελεί όχι απλώς ένδειξη σωστής ανατροφής αλλά και ωριμότητας.

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά τις διαφωνίες;

-Γινόμαστε το σωστό παράδειγμα

Δεν προσβάλλουμε κάποιον επειδή έχει διαφορετική γνώμη από εμάς. Όταν διαφωνούμε για πεποιθήσεις ή ιδέες, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται προσωπική η συζήτηση. Οι προσβολές ή οι βρισιές δεν πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συζήτησης.

-Τα βοηθάμε να γίνουν καλοί ακροατές

Ενθαρρύνουμε το παιδί να είναι καλός ακροατής και φροντίζουμε να διαμορφώσουμε αυτήν τη συμπεριφορά δίνοντάς του την προσοχή μας όταν μας μιλάει. Η ακρόαση είναι ένα σημάδι σεβασμού και είναι μια σημαντική ικανότητα για το σχολείο, καθώς και για αργότερα στη ζωή.

-Τα ενθαρρύνουμε να βλέπουν τα πράγματα από τη θέση των άλλων

Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ενσυναίσθησης, η οποία έχει αποδειχθεί σημαντική για την επιτυχία των παιδιών μετέπειτα στη ζωή. Όταν τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων, μαθαίνουν να βλέπουν τα πράγματα με λιγότερο απόλυτους τρόπους και να σέβονται κάτι ακόμη κι όταν διαφωνούν με αυτό.

-Τα προτρέπουμε να πιστεύουν στον εαυτό τους

Διδάσκουμε στα παιδιά μας να παραμένουν πιστά στις πεποιθήσεις και τις σκέψεις τους, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τον εαυτό σου όταν οι άλλοι κάνουν κάτι διαφορετικό. Προτρέπουμε το παιδί να είναι σίγουρο για τον εαυτό του και του υπενθυμίζουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσβάλλει τις απόψεις άλλων ανθρώπων για να κάνει τη δική του ισχυρότερη.

-Προσπαθούμε να τρώμε όλοι μαζί κάθε βράδυ

Τα τακτικά οικογενειακά δείπνα είναι σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και έχουν συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα, όπως χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καλύτερη επιδόσεις στο σχολείο και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στη ζωή τους. Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μιλήσει για τα τρέχοντα γεγονότα που το απασχολούν, για ένα βιβλίο που διάβασε ή κάτι που μαθαίνει στο σχολείο. Ανταλλάσσουμε ιδέες και σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου.

-Μαθαίνουμε τι βλέπουν στο Διαδίκτυο

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά φρικτά και κακεντρεχή σχόλια και στην εποχή μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να απορρίπτουν την κακία και τον εκφοβισμό και να επιλέγουν τον σεβασμό και την ευγένεια. Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί κατανοεί ότι ακόμη και τα ηλεκτρονικά του μηνύματα πρέπει να είναι ευγενικά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό ακόμη και όταν επικοινωνούν πίσω από μια οθόνη.