Ως γονείς θέλετε το καλύτερο για τα μικρά σας. Θέλετε μεγαλώνοντας να γίνουν αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και δυναμικοί ενήλικοι που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής με σθένος και βασιζόμενα στις δικές τους δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τώρα το παιδί σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, ακόμη κι αν σας φαίνεται πολύ μικρό για να ενσωματώσει μια αξία ή συμπεριφορά. Αν θέλετε λοιπόν να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί, υπάρχει ένας απλός, καθημερινός τρόπος να το ενθαρρύνετε προς αυτήν την κατεύθυνση: Αφήστε το να διαλέξει μόνο του τι θα φορέσει!

Γιατί αξίζει να το αφήσετε να επιλέξει εκείνο τα ρούχα του

Όταν επιτρέπετε στο παιδί να φορέσει ό,τι θέλει, του δίνετε χώρο να εκφράσει και να ορίσει το ίδιο τον εαυτό του. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι, αφήνοντας το μικρό σας να διαλέξει τα ρούχα του τού δίνετε την ευκαιρία να ορίσει τον εαυτό του μέσω του στυλ του.

Η ανεξαρτησία δίνει επίσης την αίσθηση ελέγχου στο παιδί, σε έναν κόσμο που δεν έχει συχνά αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε, εσείς ως γονείς παίρνετε τις περισσότερες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή του: πού θα ζήσει, σε ποιο σχολείο θα πάει και πού θα περάσει τις διακοπές του. Δίνοντάς του λοιπόν την ευκαιρία να κάνει μερικές μικρές επιλογές, εκείνο νιώθει ότι του παραχωρείτε κάποιο έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, καθώς νιώθει ότι οι απόψεις του γίνονται σεβαστές και παράλληλα μειώνετε τις μεταξύ σας εντάσεις.

Άλλωστε, μπορεί να θέλετε απεγνωσμένα να φαίνεται «περιποιημένο», αλλά αν κάνετε πίσω και κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα, πραγματικά δεν έχει σημασία αν τα ρούχα του δεν ταιριάζουν από την κορυφή ως τα νύχια. Εφόσον είναι κατάλληλα ντυμένο για τις καιρικές συνθήκες (δεν καλύπτεται με στρώσεις ρούχων μια ζεστή ημέρα ή δεν είναι ελαφριά ντυμένο τον χειμώνα), θα είναι καλά.

Άλλοι τρόποι να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού:

  • Αφήστε το να σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού
  • Ζητήστε του βοήθεια ακόμα και αν δεν τη χρειάζεστε
  • Μη στοχεύετε στην τελειότητα
  • Επαινέστε το κάθε φορά που ολοκληρώνει μια δουλειά που του ζητήσατε
  • Αφήστε το να πάρει τον χρόνο του για να ολοκληρώσει μια δουλειά και μην κάνετε συνέχεια υποδείξεις
  • Αφήστε το να καταπιαστεί με κάτι εντελώς μόνο του και μην παρεμβαίνετε στη διαδικασία, όσο καλές προθέσεις και να έχετε
  • Αφήσετε το να κάνει λάθη και μην τα επισημάνετε αμέσως
  • Μην πιέζετε υπερβολικά το παιδί, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το αγχώσετε
  • Ζητήστε τη γνώμη του για θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένειά σας, καθώς θα νιώσει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του το υπολογίζετε και ότι η γνώμη του πραγματικά μετράει