Η σχολική βία δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε τελευταία στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό τόσο στους γονείς και στους δασκάλους, όσο και στους αρμόδιους φορείς.

Ακραία περιστατικά βίας σημειώνονται σε τακτικό βαθμό στις σχολικές αίθουσες, με μαθητές να εκφοβίζουν, να γρονθοκοπούν και να κλωτσούν άγρια συμμαθητές τους και τους δασκάλους να μην μπορούν να παρακολουθήσουν ό,τι συμβαίνει.  Μαχαίρια στις τσάντες των μαθητών, ξύλο μεταξύ συμμαθητών ακόμα και στο Δημοτικό, αλλά και άγριο bullying, συνθέτουν -δυχτυχώς- μία εικόνα που βλέπουμε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό στα προαύλια των σχολείων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις τον τελευταίο μήνα είχαμε πάνω από δέκα περιστατικά. Ωστόσο, στα τέσσερα από αυτά που συνέβησαν εντός των σχολείων, είδαμε σκηνές ασύλληπτης βίας.

αΔράση αναλαμβάνει και το Υπουργείο Παιδείας με νέα προγράμματα, τα οποία εξήγγειλε ο Γ.Γ. Αλέξανδρος Κοπτσής.

Σοκάρει η επίθεση με μαχαίρι σε 16χρονο

Θύμα επίθεσης από συνομηλίκους του έπεσε, το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου, 16χρονος μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προηγήθηκε διαπληκτισμός. Περίπου 15 άτομα επιτέθηκαν με μαχαίρι στον μαθητή και τον χτυπούσαν ενώ προσπαθούσε να φύγει.

«Έχει πέσει ψυχολογικά. Έχουμε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μας», ανέφερε η μητέρα του ανήλικου που τραυματίστηκε από τη δράση των μελών της συμμορίας.

«Πήγαν να μου το σκοτώσουν», πρόσθεσε. «Συνέβη ξαφνικά. Δεν έχω ακούσει τίποτα», ανέφερε η μητέρα του θύματος ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τον είχαν απειλήσει στο παρελθόν, δεν ήταν μπλεγμένος, άλλα ούτε είχε παρατηρήσει κάποια αλλαγή συμπεριφορά του γιου της.

«Γιατί;»

Παράλληλα, τόνισε πως δεν επικοινώνησε μαζί της κανένας από το οικογενειακό περιβάλλον των δραστών.

«Γιατί υπάρχει αυτή η βία. Μόνο αυτό γιατί. Ψυχολογικά δεν είμαστε καλά», αναρωτήθηκε η μητέρα με τρεμάμενη φωνή.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι τρεις ανήλικοι που φέρονται ως μέλη συμμορίας. Αντιμέτωποι με κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοχρησία.

Άγριο ξύλο μεταξύ μαθητριών

Νέο περιστατικό βίας διαδραματίστηκε πριν από μερικές ημέρες και στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας, με την μητέρα της μαθήτριας που έπεσε θύμα επίθεσης να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Θύμα της επίθεσης είναι μια κοπέλα 16 ετών και δράστες έξι συμμαθήτριές της, οι οποίες τής επιτέθηκαν έξω από τις τουαλέτες τους σχολείου με αποτέλεσμα να τη στείλουν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 16χρονο κορίτσι διαπληκτίστηκε με συμμαθήτριά της με αφορμή τη θέση που καθόταν στην αίθουσα του σχολείου.

Μόλις τέλειωσε η ένταση, το παιδί πήγε στην τουαλέτα. Βγαίνοντας όμως την πλησίασε η συμμαθήτρια, με την οποία είχε τσακωθεί. Μάλιστα, δεν ήταν μόνη, είχε μαζί της πέντε ανήλικα κορίτσια.

Οι κοπέλες φέρεται να εμπόδισαν την 18χρονη να προχωρήσει, ενώ τής πέταξαν στο κεφάλι ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ.

Στη συνέχεια, όπως φέρεται να κατήγγειλε η 16χρονη, την ξυλοκόπησαν με μανία.

Το κορίτσι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε, ενώ κατήγγειλε το συμβάν στο τμήμα Ασφαλείας Ζωγράφου το οποίο έχει αναλάβει την υπόθεση.

16χρονη έσβησε τσιγάρο στο μάτι συμμαθήτριάς της

Σοκάρει η φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει το μάτι της μαθήτριας από το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, πάνω στο οποίο μια συμμαθήτρία της έσβησε το τσιγάρο της.

Πηγή φωτο: ΑΝΤ1

Το αδιανόητο αυτό περιστατικό, που ήρθε να προστεθεί στα πολλά ακόμη περιστατικά, που έχουν συμβεί στα σχολεία τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκε στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, μια 16χρονη έσβησε το τσιγάρο που κάπνιζε στο αριστερό μάτι μιας άλλης μαθήτριας.

Άμεσα στο σημείο έφτασε η 41χρονη μητέρα του θύματος, η οποία ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου και συνόδευσε την κόρη της στο Κέντρο Υγείας της Δραπετσώνας, ώστε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια, η 16χρονη που δέχθηκε την επίθεση, μαζί με τη μητέρα της, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και κατέθεσαν μήνυση. Σύμφωνα με πληροφορίες το κορίτσι είναι καλά στη υγεία του, ενώ η 16χρονη συνελήφθη για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης.

Άγριο bullying σε 13χρονο μαθητή – Το βιντεοσκόπησαν και το ανέβασαν στο TikTok

Σε μήνυση σε βάρος επτά μαθητών και της Διεύθυνσης Γυμνασίου του Αγρινίου, προχώρησε μητέρα μαθητή που δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του πριν λίγες μέρες.

Μια επίθεση μάλιστα που καταγράφτηκε σε κινητά μαθητών και κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό στις 11 Νοεμβρίου από τη μητέρα του μαθητή, που πήγε στο σχολείο και βρήκε τον 13χρονο γιο της χτυπημένο στο πρόσωπο και κλαμένο. Ρωτώντας τον, ενημερώθηκε πως εκείνη την ημέρα και την ώρα που σχολούσε, δέχθηκε την επίθεση συμμαθήτριας του που τον χτύπησε βίαια στο πρόσωπο, επανειλημμένα. Η επίθεση αυτή έγινε ενώπιον έξι ακόμη μαθητών που κατηγορούνται ότι την παρότρυναν και γελούσαν σε βάρος του μαθητή.

Αυτό μάλιστα φαίνεται και στο σχετικό video που αναρτήθηκε στο Ιnstagram και στο TikTok από την μαθήτρια. Η μαθήτρια φέρεται να έδρασε κατόπιν παρότρυνσης ενός μαθητή και στη συνέχεια όσοι παρακολουθούσαν την επίθεση, γελούσαν και χλεύαζαν τον 13χρονο, που κρατούσε προτεταμένο το χέρι του, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα χτυπήματα, χωρίς όμως να απαντά σε αυτά.

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή, Παντελής Βαμβακάς.

 

 

«Το ζήτημα δεν είναι πρωτίστως νομικό. Έχει κοινωνικές διαστάσεις, που η μητέρα του μαθητή πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει. Το περισταστικο έγινε στις 11 Νοεμβρίου στο σχόλασμα στον ποαύλιο χώρο του σχολείου, παρουσία πολλών άλλων μαθυημτών. Η λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία ήταν συνεχόμενη και συνεχής και εξακολουθεί να γίνεται ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν αναρτήσεις στο Tik Tok περιστατικών. Την επόμενη μέρα η μητέρα πήγε και κατέθεσε το περιστατικο. Από τις 11 έως και την προηγούμενη Παρασκευή, από το σχολείο δεν έγινε καμία ενέργεια ούτε από τους καθηγητές και το παιδί λείπει από το σχολείο 15 μέρες», δήλωσε ο Παντελής Βαμβακάς, δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή, στο MEGA.

«Η μήνυση έχει γίνει εις βάρος των παιδιών αλλά και του σχολείου. Ακόμα γίνονται αυτά τα πράγματα. Το παιδί είναι σε μία κακή κατάσταση, φοβάται να πάει στο σχολείο, δέχεται επιθετικά μηνύματα από τους συμμαθητές του», πρόσθεσε.

«Σε αυτή την ιστορία δεν θα υπάρξουν νικητές και νικημένοι. Είναι σοβαρό ζσήτημα και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, όμως έχει μεταλλαχθεί το φαινόμενο στα social media πλέον. Τα σχολεία δεν έχουν τους θεσμούς να διαχειριστούν. Θα αναζητηθούν ευθύνες», τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή,

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Στο τελευταίο περιστατικό, αλλά και στα απανωτά τέτοια φαινόμενα που βλ΄πεουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, (σ.σ: για τον 13χρονο στο Αγρίνιο). Θα ερευνήσω το περιστατικό διεξοδικά και θα αποδοθούν ευθύνες. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φδαινόμενα τώρα τελευταία, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Τίποτα να μην μένει κρυφό. Είναι υπευθυνότητα και αρμοδιότητα του σχολείου να διαχειριστεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κοπτσής.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν φορέα, που θα διαπερνά από το επίπεδο σχολικών μονάδων έως και το εκπαιδευτικό προσωπικό και προγράμματα επιμόρφωσης και πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία παιδαγωγική κουλτούρα στα σχολεία και μηδενική ανοχή», συμπλήρωσε ο κ. Κοπτσής.