Ορισμένες φορές οι απαντήσεις των παιδιών μπορεί να είναι μονολεκτικές όταν συζητάτε και να φτάνουν σε τέτοιο βαθμό, που να νομίζετε ότι προσπαθούν να κόψουν την κουβέντα, αποφεύγοντας σας. Ωστόσο, ενδέχεται το παιδί να μην θέλει στην πραγματικότητά να σας αποφύγει αλλά να υπάρχουν άλλα εμπόδια που δυσκολεύουν τις συζητήσεις σας. Ορισμένα από αυτά είναι:

Συζητήσεις με πολλές πληροφορίες

Κάνοντας στο παιδί γενικές ερωτήσεις δεν το βοηθάτε να σας αφηγηθεί λεπτομερώς την ημέρα του, αφού μπορεί να έχουν συμβεί αρκετά πολλά. Αντ’αυτού δοκιμάστε να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις για να το βοηθήσετε να ανακαλέσει στην μνήμη του ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα, θα ήταν καλό να ρωτάτε με χαρούμενο και ήπιο τόνο ώστε το παιδί να μην νιώσει ότι περνά από «ανάκριση».

Απότομες αλλαγές

Τα παιδιά, ιδιαίτερα νηπιακής ηλικίας ή ακόμα και όταν φθάσουν στο δημοτικό, «πατούν» σε δύο κόσμους. Για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι υπεύθυνα για τον εαυτό του και διαχειρίζονται πολύπλοκες καταστάσεις, χωρίς την βοήθειά σας.

Τότε, γυρνώντας σπίτι, μπορούν να χαλαρώσουν και να επιστρέψουν και πάλι σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Οπότε για αυτό μπορεί να μην έχει όρεξη να κουβεντιάσει μαζί σας αμέσως μετά το σχολείο ή τον σταθμό. Δώστε του λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει και δοκιμάστε πάλι αργότερα.

Δεν είναι το κατάλληλο μέρος

Το τραπέζι όπου όλοι κάθονται για να απολαύσουν παρέα το γεύμα τους θεωρείται από πολλούς γονείς ως το ιδανικό μέρος για να συζητήσουν με το παιδί. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να μην βρει σύμφωνο το ίδιο, αφού τα παιδιά τείνουν να ανοίγονται λιγότερο όταν υπάρχει άμεση επαφή με τα μάτια.

Το να μιλήσετε όταν χαλαρώνετε στον καναπέ ή κάνετε κάτι άλλο, μπορεί να μην τα αγχώνει ή να μην τα πιέζει τόσο.

Μήπως γίνεστε παρεμβατικοί;

Ακόμα και τα νήπια χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες του και επομένως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να σας πει ότι δεν έχει όρεξη να μιλήσει.

Αν παρατηρήσετε ότι δεν νιώθει άνετα να μιλήσει μαζί σας για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, τότε προσπαθήστε με ήπιες ερωτήσεις να καταλάβετε γιατί νιώθει έτσι.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να μην βομβαρδίζετε το παιδί με πολλές ερωτήσεις, ειδικά όταν βλέπετε ότι νιώθει πιεσμένο ή ότι είναι αγχωμένο. Αντίθετα, δώστε του χρόνο να χαλαρώσει και ενθαρρύνετέ το να σας ανοιχθεί μόλις εκείνο νιώσει άνετα.

Μπορείτε ακόμα να το ρωτήσετε πότε θα ήθελε να σας μιλήσει ώστε να μην το πιέσετε παραπάνω, ρωτώντας το μέσα στην ημέρα. Αν σας απαντήσει ότι δεν ξέρει, μην το πιέσετε παραπάνω και σεβαστείτε ότι χρειάζεται χώρο και χρόνο.