Η κακή διάθεση των παιδιών συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν και να αλλάξουν όλα όσα τα απογοητεύουν. Ωστόσο, η συμπεριφορά που έχουμε ως γονείς καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Ορίστε λοιπόν μερικά tips για να αποτρέψουμε και να διαχειριστούμε τις εναλλαγές διάθεσης του παιδιού.

Πώς θα έχει λιγότερες εναλλαγές διάθεσης;

Φροντίζουμε να περνάμε χρόνο μαζί του

Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή όταν περνούν χρόνο με τους γονείς τους και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγηθούν σε ξεσπάσματα ή να θελήσουν τα τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους μέσω μιας άσχημης συμπεριφοράς. Φροντίζουμε λοιπόν να αφιερώνουμε χρόνο στο μικρό μας, όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά μας. Φυσικά, αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς.

Ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος μας μέχρι τη διάθεσή μας. Αυτό ισχύει φυσικά και στην περίπτωση των παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή που τροφοδοτεί τον οργανισμό του με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση. Άλλωστε, ένα παιδί που πεινάει επειδή έχει να φάει ώρες ή ένα παιδί που έχει φάει πολλή ζάχαρη είναι πιο πιθανό να έχει εναλλαγές στη διάθεσή του.

Του επιτρέπουμε να εκφραστεί ελεύθερα

Το σπίτι μας είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο το παιδί πρέπει να νιώθει την άνεση να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβο. Η κακή διάθεση είναι φυσιολογική και το παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την εξωτερικεύει, πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Επικοινωνούμε ουσιαστικά

Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να μιλήσουμε με το παιδί και να του εξηγήσουμε ότι μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας για ό,τι το στεναχωρεί και το προβληματίζει. Λέμε στο μικρό μας ότι η συζήτηση είναι προτιμότερη και πιο αποτελεσματική από τα ξεσπάσματα. Τέλος, του τονίζουμε ότι δεν πρόκειται να απαντήσουμε στην άσχημη συμπεριφορά του και ότι μπορεί να μας μιλήσει όταν ηρεμήσει.

Αποφεύγουμε τις φωνές

Οι φωνές μας ως απάντηση στις φωνές του παιδιού μας μόνο χειρότερη μπορούν να κάνουν την κατάσταση. Μάλιστα, μερικές φορές ο εκνευρισμός μας μπορεί να κάνει το παιδί να αντιδράει ακόμη πιο έντονα προκειμένου να κερδίσει την προσοχή μας.

Διατηρούμε ήρεμο το περιβάλλον στο σπίτι

Ως γονείς οφείλουμε να παρέχουμε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί μας. Τα παιδιά έχουν την ιδιότητα να εσωτερικεύουν τις εντάσεις, το άγχος και τα νεύρα, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούν οι γονείς. Φροντίζουμε λοιπόν να κρατάμε το άγχος και τα νεύρα έξω από το σπίτι μας.