Ένα από τα πράγματα που πρέπει να μάθετε από νωρίς στο παιδί είναι πώς να διαχειρίζεται τις άσχημες μέρες στο σχολείο, καθώς ιδιαίτερα στο γυμνάσιο, μπορεί να βιώσει για πρώτη φορά την πίεση, τόσο από το φόρτο εργασίας όσο κι από τους συμμαθητές του, αλλά και την απόρριψη, πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε ευκολότερα το παιδί, δείχνοντάς του πώς μια δύσκολη μέρα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Πρώτα απ’όλα πρόληψη

Οργανωθείτε: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια άσχημη μέρα στο σχολείο είναι να οργανωθείτε κατάλληλα από το προηγούμενο βράδυ. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας γνωρίζει πριν πάει για ύπνο ότι πρέπει να έχει τελειώσει το διάβασμά του, έχει τακτοποιήσει την τσάντα του και έχει επιλέξει τα ρούχα του. Στο μεταξύ, θα πρέπει να βάλει το ξυπνητήρι του νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να φύγει, ώστε να έχει αρκετό χρόνο να ετοιμαστεί.

Ισχυρές φιλίες: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην έχει απαραίτητα πολλούς αλλά καλούς φίλους, στους οποίους θα μπορεί να στηριχθεί, ειδικά τις άσχημές του ημέρες. Οι καλοί φίλοι θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει καθημερινές δυσκολίες, που μπορεί να σχετίζονται με το διάβασμα ή άλλα παιδιά αλλά και με πιο προσωπικές ανησυχίες.

Σωστή προετοιμασία για διαγωνίσματα: Το να ξεχάσει ότι είχε διαγώνισμα μια μέρα, ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους χειρότερους τρόπους να ξεκινήσει την μέρα του. Προτείνετέ του να καταγράφει σε ένα ημερολόγιο ή ατζέντα όλα όσα έχει να κάνει, ώστε να μην του ξεφύγει το παραμικρό. Έτσι θα νιώθει σίγουρο και θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο ακόμα και για ένα απροειδοποίητο τεστ.

Αντιμετωπίζοντας μια άσχημη μέρα

Ανεξάρτητα από την προετοιμασία ή την οργανωτικότητα που μπορεί να διακρίνει το παιδί, τα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο και έτσι συμβαίνει και με τις περισσότερες άσχημες μέρες. Αυτά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε είναι:

  • Ακούστε το παιδί σας όταν σας προσεγγίζει για να συζητήσει την ημέρα του.
  • Βρείτε ένα διασκεδαστικό τρόπο για να το αποσπάσετε από τις ανησυχίες του. Το άγχος του μπορεί να μειωθεί αισθητά μετά από μία βόλτα με το ποδήλατο στην γειτονιά.
  • Βοηθήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν, προσφέροντας την βοήθειά σας κατά την διάρκεια του διαβάσματος ή τις συμβουλές σας σε περισσότερο προσωπικά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του τσακωμού με κάποιο φίλο ή φίλη.
  • Αφήστε το μόνο του. Ορισμένα παιδάκια χρειάζονται λίγο χρόνο μόνα τους για να ανασυγκροτηθούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από μια άσχημη μέρα. Δώστε του χώρο και χρόνο αν νομίζετε ότι αυτό χρειάζεται.
  • Η ζωή δεν είναι μόνο το σχολείο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν ζωή και εκτός σχολείου, είτε κάνοντας κάποιο άθλημα είτε συναντώντας τους φίλους τους. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο, οξύνοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες ενώ παράλληλα καταπιάνονται με νέα πράγματα, που τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν μια άσχημη μέρα.