Το πρώτο περιστατικό χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Σερρών, χορηγήθηκε σε μια έγκυο που διανύει το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Αυτό ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Μαιευτήρας κ. Δημήτρης Μπαλαξής, για τη χορήγηση απαιτείται ειδική διαδικασία.

Η εγκυμονούσα παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα και ακολουθεί την θεραπεία της στο σπίτι.

Προστατεύουν από τη λοίμωξη για τουλάχιστον 8 μήνες

Τα μονοκλωνικά αντισώματα λαμβάνονται εφάπαξ αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Μία και μόνο δόση μονοκλωνικών αντισωμάτων (δηλαδή συνθετικών αντισωμάτων) προλαμβάνει το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Το κόστος κάθε δόσης κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.