Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι αλλά μπορεί να βαρεθούν πολύ εύκολα και τότε μοιραία θα στραφούν σε εσάς. Κι ενώ μπορεί να θέλετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, παίζοντας και διασκεδάζοντας, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Τότε αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία να τα εξοικειώσετε με το αυτόνομο παιχνίδι, ενθαρρύνοντας το παιδί να παίζει μόνο του.

Το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει μόνο του μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο, εάν επιμένει να παρακολουθείτε την κάθε του κίνηση. Όμως, με αρκετή υπομονή, σίγουρα μπορείτε να τα καταφέρετε.

Γιατί είναι σημαντικό το αυτόνομο παιχνίδι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αυτόνομο παιχνίδι όχι μόνο σας εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια αλλά βοηθά και τα παιδιά, ειδικά κατά την πρώιμη νηπιακή ηλικία, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας.

Το να δίνετε στα παιδιά τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που θα επιλέξουν τα ίδια να ακολουθήσουν, τους προσφέρει επίσης τις απαραίτητες ευκαιρίες να πειραματιστούν. Η προώθηση της ανεξαρτησίας είναι ένα ζωτικό συστατικό του αυτόνομου παιχνιδιού κυρίως επειδή επιτρέπει στο παιδί να αισθάνεται ικανό, σεβαστό και ικανοποιημένο.

Εάν το παιδί νιώθει άνετα και σίγουρο να παίζει μόνο του, θα αισθάνεται επίσης ικανό να κάνει και άλλες δραστηριότητες μόνο του, όπως να διαβάζει για το σχολείο. Επιπλέον, παρόλο που σας αρέσει να συμμετέχετε σε δραστηριότητες με τα παιδιά σας, θα θέλατε επίσης να ολοκληρώσετε μια εργασία χωρίς διακοπές.

Πώς θα ενθαρρύνετε το παιδί

Μερικές από τις πιο απλές αλλά και χρήσιμες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

  • Ξεκινήστε αργά και σταδιακά.
  • Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία και τη στιγμή.
  • Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά.
  • Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας και οπλιστείτε με υπομονή, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο, που τείνει να είναι και η πιο δύσκολη.