Ενώ πολλοί γονείς εκτιμούν τη μουσική, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τα γνωστικά οφέλη που έχει για ένα παιδί η ενασχόλησή του με ένα μουσικό όργανο, όπως η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και η κατανόηση της γλώσσας. Η εγγραφή στο ωδείο δίνει, παράλληλα, στους γονείς την ευκαιρία να ωθήσουν το παιδί τους να ασχοληθεί με κάτι που θα ωφελήσει και θα εμπλουτίσει τη ζωή τους για τα επόμενα χρόνια.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τα αναπτυξιακά οφέλη που έχει για το παιδί σας η μουσική παιδεία:

#1 Βοηθά τη μνήμη

Σε μια μελέτη από το 2018, παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών που ενθαρρύνθηκαν να μάθουν ένα μουσικό όργανο και να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής, φάνηκε ότι είχαν σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη διατήρηση της μνήμης – τόσο σε μουσικά όσο και σε μη μουσικά θέματα. Επιπλέον, δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξαν ότι οι ενήλικες που ξεκίνησαν τη μουσική εκπαίδευση σε ηλικία περίπου 7 ετών, βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο βαθμό κατανόησης της γλώσσας συνολικά.

#2 Ενισχύει την κοινωνικοποίηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική στις ηλικίες μεταξύ 8 και 12 ετών, μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, το να παίζεις ένα όργανο μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση επιτυχίας που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει θετικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Ακόμη, τα παιδιά που παίζουν μουσική με άλλους έχει βρεθεί ότι αναπτύσσουν καλύτερη ενσυναίσθηση.

#3 «Καλλιεργεί» την εκπαιδευτική περιέργεια

Το να αποκτήσει κανείς την ευκαιρία να μάθει μουσική σε νεαρή ηλικία έχει επίσης σημαντικά οφέλη στη συνολική εκπαίδευση του παιδιού στο μέλλον. Δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2012 από την ΜΚΟ «The College Board», δείχνουν ότι οι μαθητές που εγγράφηκαν σε νεαρή ηλικία στη μουσική εκπαίδευση κατέληξαν να έχουν μεγαλύτερη εκπαιδευτική επιτυχία αργότερα στη ζωή τους. Τα στατιστικά υποδεικνύουν, συγκεκριμένα, διψήφιες βελτιώσεις στις τυποποιημένες βαθμολογίες των τεστ πάνω από το μέσο όρο στα μαθηματικά, τη γραφή και την ανάγνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Harris Interactive, όσοι άρχισαν να μαθαίνουν ένα όργανο στην παιδική τους ηλικία διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές μετά το κολέγιο, ακόμη και να έχουν υψηλότερα εργασιακά εισοδήματα.

 

Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, κάντε στο παιδί σας το «δώρο» της μουσικής και θα σας ευγνωμονεί για πάντα.