Μια πρώτη ένδειξη λοίμωξης Covid-19 στα βρέφη μπορεί να είναι η ξαφνική αποστροφή για το φαγητό λόγω διαταραχών της γεύσης και της όσφρησης, δείχνει μικρή αμερικανική μελέτη.

Γιατροί στην Καλιφόρνια περιγράφουν στην επιθεώρηση Pediatrics τις περιπτώσεις δύο μωρών κάτω των 18 μηνών, τα οποία σταμάτησαν ξαφνικά να δέχονται στερεά τροφή όταν διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Αντί να τρώνε, αναγούλιαζαν και έφτυναν το φαγητό.

Ένα από τα δύο βρέφη έδειχνε επίσης απέχθεια σε οποιοδήποτε προϊόν με άρωμα, ακόμα μία ένδειξη οσφρητικής διαταραχής.

Έξι με οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, και τα δύο βρέφη είχαν αρχίσει να ανέχονται κάποιες στερεές τροφές, συνέχιζαν όμως να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό από ό,τι πριν από τη λοίμωξη.

Τα ευρήματα, γράφουν οι ερευνητές, «βρίσκονται σε συμφωνία με πρόσφατες μελέτες στους ενήλικες», οι οποίες έδειχναν ότι οι διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης «μπορoύν να υποχωρούν και να επανεμφανίζονται, και ότι το ένα τρίτο των ασθενών μπορεί να υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα».

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω παιδιατρικές μελέτες, εκτιμούν όμως ότι, με βάση τις περιορισμένες παρατηρήσεις τους, η αποστροφή προς το φαγητό είναι λόγος εξέτασης για Covid-19.