Τι μας έχει μείνει από τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και τι θέλουμε να μείνει στα παιδιά μας; Αν αναρωτιέστε πώς θα δημιουργήσετε όμορφες εικόνες τις οποίες θα θυμούνται όταν μεγαλώσουν, σας έχουμε την τέλεια ιδέα. Μαγειρεύοντας! Αυτή τη χρονιά μπορείτε να μπείτε με τα παιδιά στην κουζίνα και να φτιάξετε μαζί, εκτός από το γιορτινό τραπέζι, υπέροχες αναμνήσεις.

Οι ειδικοί μάλιστα μας προτρέπουν να το κάνουμε και όταν τα παιδιά είναι μικρά, γιατί, ακόμα κι αν δεν θυμόμαστε συγκεκριμένα γεγονότα, έχουμε μέσα μας μια αίσθηση για το αν, πότε και πώς νιώσαμε ως παιδιά ασφάλεια, θαλπωρή και αγάπη.

Αυτές οι θετικές – αλλά και οι αρνητικές – καταγραφές συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, εμπλουτίζοντας μοναδικά τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Τις φετινές γιορτές φτιάχνουμε παρέα με τα παιδιά λαχταριστά μπισκότα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μπορείτε να γεμίσετε τις πιατέλες σας, να τα στήσετε σε ένα… μπισκοτένιο δέντρο ή και – γιατί όχι; – να τα στολίσετε στο χριστουγεννιάτικο.

Πατήστε «play» στα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ανάψτε τα γιορτινά λαμπάκια, φορέστε τους σκούφους σας, σηκώστε τα μανίκια και μπείτε στην κουζίνα.

Μπισκότα με έτοιμο γλάσο

Υλικά

¾ φλιτζανιού μαλακό βούτυρο
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 αβγό
2/3 φλιτζανιού μέλι
1 κ.γλ. βανίλια
3 και ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, μοσχοκάρυδο
Τρούφες και έτοιμο γλάσο για διακόσμηση

Εκτέλεση

•Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι για 2 λεπτά. Προσθέστε το αβγό και χτυπήστε τα όλα μαζί.

•Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σιγά σιγά, ρίξτε τα ξηρά υλικά στα υγρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

•Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη και τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη για 2-3 ώρες. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώστε δύο ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.

•Ανοίξτε τις ζύμες με πλάστη και φτιάξτε μικρά ανθρωπάκια ή όποια σχήματα σας αρέσουν. Ψήστε τα 9-10 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν. Διακοσμήστε με έτοιμο γλάσο και τρούφες.

Μπισκότα με σχέδια

Υλικά

Για το γλάσο

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (επιπλέον)
1 κ.γλ. γλυκός χυμός λεμονιού
Λίγο νερό

Για τα μπισκότα

300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
300 γρ. νιφάδες βρόμης
1 πρέζα αλάτι
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 τεμ. σε σκόνη βανίλια
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

•Κοσκινίστε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο με την καστανή και τη λευκή ζάχαρη, μέχρι να δέσει το μείγμα.
Μόλις δέσει, ρίξτε τα αβγά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη βανίλια και το μείγμα με το αλεύρι και ξεκινήστε να ζυμώνετε. Βάλτε τη βρόμη και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

•Πλάστε τη ζύμη σε μπαλάκια και πατήστε τα ελαφρώς με το χέρι ώστε να γίνουν επίπεδα. Είτε με το χέρι σας είτε με έτοιμα σχέδια πατήστε τη ζύμη, ώστε να φτιάξετε αστεράκια, μπάλες ή δεντράκια.

•Βάλτε λαδόκολλες σε δύο λαμαρίνες και τοποθετήστε πάνω τα μπισκότα σας.

•Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 10-15 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα και μετά αφήστε τα να κρυώσουν.

•Οσο κρυώνουν, ανακατέψτε το φλιτζάνι της ζάχαρης άχνης και τον χυμό του λεμονιού, με ελάχιστο νερό.

•Προσθέστε στη συνέχεια τις δύο κουταλιές ζάχαρη, για να αποκτήσει το γλάσο σας την επιθυμητή πυκνότητα.

•Απλώστε το γλάσο στα μπισκότα σας, κάνοντας χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Μπισκότα με πολύχρωμα κουφετάκια

Υλικά

220 γρ. λάδι
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κοφτό σόδα
1 κρόκος αβγού
3 κ.σ. κονιάκ
1 λεμόνι (ο χυμός του)
½ κιλό αλεύρι (όσο πάρει)
2 κ.σ. χοντροκομμένοι ξηροί καρποί
2 κ.σ. χρωματιστά χοντροκομμένα κουφέτα

Εκτέλεση

•Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 15 λεπτά στο μίξερ.

•Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, το κονιάκ και τη σόδα λιωμένη στον χυμό λεμονιού.

•Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ.

•Το ρίχνετε λίγο λίγο στο μείγμα, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τα κουφέτα και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.

•Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους ενός δαχτύλου και κόβετε τα μπισκότα με κουπ-πατ σε σχήματα που σας αρέσουν.

* Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από μπισκότα

Υλικά

350 γρ. μαργαρίνη
2 αβγά
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζαχαρόπαστα για επικάλυψη
Καλαμάκια πλαστικά

Εκτέλεση

•Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει, προσθέτετε όλα τα υλικά και στο τέλος το αλεύρι.
•Δεν ζυμώνετε πολύ, για να σας βγουν αφράτα τα μπισκοτάκια σας. Φτιάχνετε μπισκότα μικρά και μεγάλα, και με ένα καλαμάκι κάνετε μια τρυπούλα στη μέση κάθε μπισκότου.
•Για να μην κλείσει η τρύπα κατά το ψήσιμο, μπορείτε να βάλετε ένα ρεβύθι στη μέση. Ψήνετε σε αντικολλητικό χαρτί στον αέρα στους 180οC μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα στολίζετε με τη ζαχαρόπαστα.
•Στη συνέχεια, ξεκινάτε να στήνετε το δεντράκι. Περνάτε μέσα σε ένα καλαμάκι (το οποίο έχετε κόψει στο επιθυμητό μήκος) πρώτα τα μεγάλα μπισκότα, τα οποία θα αποτελέσουν και τη βάση του δέντρου, και μετά τα μικρότερα, κατά τρόπο ώστε να σχηματίσουν δεντράκι!
* Μπορείτε να πλάσετε τα μπισκότα σας σε διαφορετικά στολίδια, όπως μπάλες ή αστεράκια.