Τα εμβόλια για την COVID-19 χορηγούνται εδώ και λίγο καιρό και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Αν δεν έχετε ακόμη κλείσει το ραντεβού για το παιδί σας, μπορείτε να το κάνετε μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ο εμβολιασμός είναι ίσως η καλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για τον τερματισμό της πανδημίας. Είναι, ωστόσο, πιθανό να διστάζετε ακόμη να εμβολιάσετε τα παιδιά σας βασιζόμενοι σε ψευδείς ισχυρισμούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από ανθρώπους στη ζωή σας.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και το CDC αποδημούν 8 παραπλανητικά επιχειρήματα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε γιατί αξίζει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας.

Μύθος #1: Ο COVID δεν βλάπτει τα παιδιά

Είναι αλήθεια ότι, γενικά, τα παιδιά διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Και είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά, από ό,τι οι παππούδες τους. Αλλά ο κίνδυνος να εμφανίσουν υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και να καταλήξουν παραμένει υπαρκτός, ενώ ακόμη κι αν νοσήσουν με ήπια συμπτώματα διατρέχουν κίνδυνο για μακροχρόνιο COVID. Ακόμη πιο τρομακτικό, είναι το γεγονός ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους αργότερα στη ζωή, για τους οποίους οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τίποτε ακόμη.

Ωστόσο, δύο μόνο δόσεις του εμβολίου αρκούν για να μειώσουν κατά 91% τον κίνδυνο μόλυνσης στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών (τα παιδιά με υποκείμενες παθήσεις όπως άσθμα, παχυσαρκία και αυτισμός διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου).

Φυσικά, οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο COVID βλάπτει τα παιδιά. Εάν κολλήσουν COVID, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι, χάνοντας τη σχολική ώρα (και πιθανότατα κρατώντας σας στο σπίτι από τη δουλειά).

Μύθος #2: Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον COVID

Εάν δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα μήπως αρρωστήσει το παιδί σας, μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι εντάξει να μην το εμβολιάσετε. Αλλά το θέμα είναι ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν και φορείς του COVID. Εάν κολλήσουν τη λοίμωξη, ακόμη και ασυμπτωματικά, μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλους. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Η επιστήμη δεν είναι σίγουρη. Τα παιδιά μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να μεταδώσουν τον COVID ή μπορεί και όχι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Έτσι, ακόμα κι αν ο παππούς είναι εμβολιασμένος, το παιδί σας θα μπορούσε να του μεταδώσει τον ιό και να τον σκοτώσει. Για την ασφάλεια της οικογένειάς σας και του κοινωνικού συνόλου γενικά – και για να τερματιστεί αυτή η πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα – είναι λογικό να εμβολιάσετε το παιδί σας.

Μύθος #3: Το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει άγνωστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Ορισμένοι γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ανησυχούν ότι το εμβόλιο κατά του COVID θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους που θα εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, είναι απίθανο οι παρενέργειες να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή, καθώς το σώμα διασπά το mRNA στο εμβόλιο εντός ημερών. Τα άλλα συστατικά διασπώνται σε λίγες μόνο εβδομάδες ή λιγότερο.

Ο μεγαλύτερος χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστεί μια παρενέργεια μετά από ένα εμβόλιο είναι έξι εβδομάδες- τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα εμβόλια mRNA για να «χτίσουν» ανοσία. Και από τις εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν έχει αναφέρει παρενέργειες που εμφανίστηκαν μήνες μετά τη λήψη του.

Μύθος #4: Το παιδικό εμβόλιο έχει πολλές σοβαρές παρενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα

Οι σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά από το εμβόλιο για τον COVID είναι σπάνιες. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους γονείς είναι η μυοκαρδίτιδα, ένας τύπος καρδιακής φλεγμονής. Μόνο ένας μικρός αριθμός εφήβων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του COVID ανέπτυξαν αυτή την πάθηση, η οποία συνήθως είναι θεραπεύσιμη και δεν προκαλεί μακροχρόνιες επιπλοκές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά το δεύτερο εμβόλιο Pfizer ήταν 54 ανά ένα εκατομμύριο σε αγόρια ηλικίας 12-17 ετών – τα οποία είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να αναπτύξουν την πάθηση σύμφωνα με το CDC. Σε κλινικές δοκιμές, κανένα παιδί ηλικίας 5-11 ετών δεν εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από τον COVID παρά από το εμβόλιο.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων που έκαναν το εμβόλιο έχουν μια αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Αλλά αυτό είναι σπάνιο, και αυτός είναι ο λόγος που περιμένετε περίπου 15-30 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου σας. Εάν το παιδί σας έχει αλλεργική αντίδραση, οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στο εμβολιαστικό κέντρο είναι εκπαιδευμένοι και σε ετοιμότητα για να το βοηθήσουν.

Κι επειδή τα παιδιά λαμβάνουν χαμηλότερη δόση, το εμβόλιο για την COVID στα παιδιά τείνει επίσης να προκαλεί λιγότερες από τις κοινές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, όπως πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο.