Παραλλαγή Όμικρον – Τι θα γίνει με τα σχολεία – Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η επιτροπή

Ο κ. Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας προειδοποίησε να μην υποτιμήσουμε την παραλλαγή Όμικρον, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που «καίει» την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
31 Δεκεμβρίου 2021 | 09:56

Μια μέρα μετά από απόλυτο ρεκόρ, μέχρι τώρα, κρουσμάτων κοροναϊού με 35.580 μολύνσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας προειδοποίησε να μην υποτιμήσουμε την παραλλαγή Όμικρον, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που «καίει» την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ο κ. Βατόπουλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το γενικό απαγορευτικό (lockdown), ενώ ανέφερε ότι για τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Eπιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας ότι με την παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (σ.σ. η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε. 

Κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί

Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».

«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Να γίνουν τεστ για το ρεβεγιόν

«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (σ.σ. στο ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δεν θα πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση. 

Για το άνοιγμα των σχολείων

Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο.

Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.

«Ακραίο μέτρο το lockdown»

Όπως τόνισε «έχει γίνει κατανοητό κι από εμάς ότι ένα νέο lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο και ανεκτό ίσως να μη γίνει, και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει».

«Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version