Τα μαλλιά των νεογέννητων είναι λεπτά και εύθραυστα και τείνουν να πέφτουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής των μωρών. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον 3 μήνες πριν κόψετε τα μαλλιά του μωρού σας για πρώτη φορά.

Σε γενικές γραμμές, οι γονείς είναι πάντα πρόθυμοι να γιορτάσουν όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βιαστείτε να πάτε το μικρό σας στο κομμωτήριο, καθώς πολλά από τα μαλλιά με τα οποία γεννιέται θα πέσουν από μόνα τους.

Η σύσταση να περιμένετε μερικές εβδομάδες βασίζεται στο γεγονός ότι το κεφάλι του μωρού είναι το κύριο μέρος όπου χάνει τη θερμότητα. Έτσι, τα μαλλιά προστατεύουν το κεφαλάκι του από το κρύο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, η σύσταση να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 3 μηνών για να κόψετε τα μαλλιά του μωρού σας για πρώτη φορά έχει να κάνει με τη νευρολογική του ανάπτυξη. Σε αυτήν την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους μόνα τους. Και αυτό είναι σίγουρα ένα βασικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Επιπλέον, το κούρεμα δεν βοηθά τα μαλλιά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα ή να γίνουν πιο δυνατά, παρά τους διαδεδομένους μύθους.

Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να κόψετε τα μαλλιά του μωρού σας. Αυτή η επιλογή υπόκειται στην απόφαση των γονέων, με βάση τις επιθυμίες και την κοινή λογική τους.

Να θυμάστε ότι…

Είναι σημαντικό να επιλέξετε την ώρα της ημέρας που το μωρό σας είναι πιο ξύπνιο, με καλή διάθεση και με όλες τις ανάγκες του ικανοποιημένες. Δηλαδή, πρέπει να έχει φάει, να έχει καθαρή πάνα, να είναι ξεκούραστο και να έχει όρεξη για μια νέα δραστηριότητα. Αυτό θα έχει πολύ θετική επίδραση στην εμπειρία του μικρού σας, καθώς ο εκνευρισμός του θα είναι περιορισμένος.