Περιορίζουν τις λιγούρες για φαγητό, μας κρατάνε χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα και μας χαρίζουν ενέργεια. Τα σνακ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και μάλιστα μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου για ένα τσιμπολόγημα που αδυνατίζει.

#1 Μην υποτιμάτε τις θερμίδες των σνακ

Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας, δεν παύει όμως να είναι επικουρικός. Σε καμία περίπτωση το πρόχειρο και αρκετές φορές όχι και τόσο υγιεινό τσιμπολόγημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα κύρια γεύματα. Μη σας ξεγελάει το μέγεθός τους, γιατί μπορεί τα σνακ να είναι μικρά, αλλά συχνά οι θερμίδες τους είναι υπολογίσιμες. Ένα σνακ καλό είναι να μη δίνει πάνω από 200 θερμίδες.

#2 Δεν αντικαθιστούν τα γεύματα

Τα σνακ είναι συνήθως μικρά σε ποσότητα και μονοδιάστατα από διατροφική άποψη. Kατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να περιέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι επίσης χρήσιμα για τον οργανισμό εάν ανάμεσα σε δύο κύρια γεύματα μεσολαβούν περισσότερες από 4 ώρες. Iδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα σνακ, έτσι ώστε να μην είστε πολύ πεινασμένοι όταν έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος.

#3 Εξασφαλίστε ποικιλία

Φροντίστε να επιλέγετε διαφορετικά σνακ μέσα στην εβδομάδα και προτιμήστε να εναλλάσσετε το γλυκό με το αλμυρό, προσφέροντας στον οργανισμό σας ευρεία γκάμα τροφών και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών.

Ξέρατε ότι…

Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα είναι να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόση ενέργεια έχουμε και συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές επιλογές μας. Το πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος προκαλεί κούραση, υπνηλία και ατονία. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώμε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα), ώστε να διατηρούμε το επίπε­δο του σακχάρου σταθερό στον οργανισμό.